2011-10-15

En Tysk Weißbier...

(Bildkälla)
Jo, då min Mexikanska Cerveza nu ligger och gottar sig i flaskorna, så var det dags för en kanske lite roligare öl... :-)
Tyskt Weißbier
Jag gillar skarpt veteöl. Kanske är det mitt favoritöl; friskt, lågt i beska, lite humle och många gånger är jästen i centrum av smakerna på något vis. 
Sorter
  • Hefe - med jästfällning
  • Dunkel - bryggd med mörk malt
  • Kristall - filtrerad och kristallklar, döhhh
  • Bock - högre alkoholhalt
Jag får säga att jag gillar dem alla. På Systemet har de sorters veteöl jag smakat varit mums allihop! Men jag diskriminerar inte en belgare, en holländare eller ens en svensk i sammanhanget... Belgarna har mer utpräglade smaker och de räds inte att smaksätta med pomerans eller andra kryddor! 
Mitt paket
Jag utgår även denna gång ifrån Coopers paket - Bryggpaket Special German Wheat Beerrecept
  • 1,7kg Veteölssirap
  • 1,5kg Vetemalt
  • Veteölsjäst
  • Hersbrucker humle
Jag kommer till detta också tillsätta extra malt samt lite dextros för att hamna på någonstans runt 7% i alkoholhalt och "öka på kroppen" en del. Det innebär att jag för renrasiga ölentusiaster bryter mot reglerna då en tysk veteöl måste innehålla (minst) 50% vete.
I grunden faktiskt ett "äkta" veteöl
Veteölssirapen och vetemalten har precis 50% vete så mina tillsatser gör att pendeln svänger över och jag får väl inte någon stamtavla för detta ölet direkt - och inte någon respekt heller då det är burkbryggning jag håller på med... ;-)
Spännande kryddning!
Lite spännande är i alla fall min extra kryddning av humle. Tror jag kokar den i ungefär en halvtimme så den enbart ger arom, men inte någon direkt extra beska.
Lite data
Räknar jag på ungefärligt OG så hamnar jag på 1.055 (1.051-1.059).
Räknar jag sedan baklänges så skall FG stanna neråt 1.006-1.007 för att jag sammanlagt sedan skall hamna på ~7% alkoholhalt (enligt recept) - något som gör mig mycket, mycket fundersam. Det låter väl lågt, lite väl lågt tycker jag.
Vi får delvis se senare idag!
Liten update: Lätt att vara käftig, förra arbetsveckan sög musten ur mig och jag har vara oerhört trött och slut med huvudvärk, så jag skjuter på denna tills söndag tror jag. :-\


Återkommer senare. Med lite bilder och annat från "koket"... 
---
Läs även andra bloggares åsikter om Coopers DYI BeerKithembryggningölölbryggningextraktbryggning,Tyskt Weißbier 

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...