2011-10-13

Flask-Cerveza, dag 11

1.012 - jag säger bara det...
Den droppade f--n hela
tiden... Irriterande...
Skjuts på flaska!
Jorå! Efter tre dagar på samma ochslegrad så tog jag beslutet att nu var det dags - tappa på flaska!
På flaska?
Jo, enkelt egentligen. På kranen så sätts en lång pip med en liten ventil i änden.
Näe ventilen trycks emot botten på flaskan så öppnas den och öl strömmar ut. Sakta så fylls flaskan upp. Sedan är det bara att skruva på korken och ner i lådan!
Inte rödaktiga alls, trots
vad bilden antyder. De är
bruna och korken är i princip
helt svart!
Djävla blixt...
Flaskorna?
Ganska snygga PET-flaskor tycker jag. Fördelen är att de är lätta och smidiga. Nackdelen är att det är inte bra att lagra i dem i åratal och inte heller vill man ge bort dem då de kostar drygt en tia styck (med frakt). Så när jag kommer till roligare öl som man kan ge bort så skall jag ha kompletterat med glasflaskor också!
Lagra i 3 veckor
Men de åkte ner i låda och bars ner i källaren till jordvärmepannan - varmaste stället i hela huset. Ligger på mellan 20,4 och 22,4°C säger termometern. Där får de vara i tre veckor, en vecka för att kolsyran skall utvecklas och ytterligare två för att smakerna skall utvecklas - och ja, jag vet att det är motsägelsefullt när det är en "pisseöl"... ;-)
Jäääst!
Men vilken schyst jästkaka jag hade kvar i botten - hoppas verkligen filmen nedan gör den rättvisa! :-)

Slaskigt öl?
Kranen sitter en bra bit upp i tunnan. Det är bortåt fem liter kvar när den står rakt upp och ner. Men genom att tippa tunnan försiktigt så gick det jättesmidigt att tappa av huvudparten av de fem litrarna. Och brygden var klar och fin hela vägen, möjligt att den sista flaskan fick mer sig en smula bottensats, men det gör nog inte så mycket ens för den flaskan ändå tror jag.
30flaskor, 21½l!
Hela 30st flaskor blev det i alla fall! Och flaskorna är på 740ml, vilket betyder att jag fick ut omkring 
21½ liter. Inte helt uselt då det var 23l från början, sedan har det gått åt ungefär en liter i mina hydrometermätningar och så den lilla bottensatsen kvar med lite vätska. Inte illa pinkat alls tycker jag! 
Rengöring
Jag slängde ner 40g natriumperkarbonat tillsammans med en liter varmt vatten i den noggrant rengjorda tunnan. Rörde ihop den med kallt vatten upp till kanten. Slängde i all utrustning (spade, lock, krage och rör) och så får det nu ligga över natten. Allt för att ha allt klart inför nästa bryggning - i helgen!
Whohoo!


Uppdateringar om detta dröjer nu eftersom Cervezan står på lagring i ca tre veckor... 
---

Läs även andra bloggares åsikter om Coopers DYI BeerKithembryggningölölbryggningextraktbryggning,Mexikansk Cerveza 

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...