2011-10-30

Fortfarande flytande jäst i veteölet, dag 13

En riktigt brutal krausen,
inte min öl dock...
(Bildkälla)
Jag har läst runt lite på nätet och det verkar som att ibland bara får jästen flytkraft och hänger kvar i ytan. Det är tydligen inget att bry sig om.
Kyla!
Någon skrev att man gott kunde stoppa in hela tunnan i kylen när den är färdigjäst och på så vis tvinga ner jästen ("show who's boss!"). Jag tycker det låter lite konstigt. Men om den flyter när den är i dvala lär knappast kyla göra att den sjunker väl? Låter inte helt logiskt.
Planen...
Om det nu är så att den ganska solida jästplatta som ligger på ytan fortfarande är kvar när jag tänker mig att tappa brygden så kommer nog jag att försöka att tappa den i alla fall - utan att kyla brygden.
Ikväll
Jag kommer att försöka göra min första provtagning i eftermiddag/ikväll. Jag hoppas att den skall landa på 1.014 eller dylikt - får då är den antagligen klar. Oavsett så kommer jag inte tappa förrän den visat samma resultat i ett par, tre dagar.

---
Läs även andra bloggares åsikter om hembryggning, öl, ölbryggning, Coopers DYI BeerKit, hembryggning, öl, ölbryggning, extraktbryggning,Tyskt Weißbier

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...