2011-10-05

Litet nerslag i min Mexikanska Cerveza, dag 3

Idag har pillat runt med min ölsats.
Som nybörjare så är det givetvis svårt att hålla fingrarna borta... :-)
Ochslegraden?
Jo, min OG låg ursprungligen på 1.033
Nu ligger den just nu på 1.007

Formel:

OG-FG
7,46

Och så lägger man till 0,5 för primingen, d v s den alkohol som kommer till av det socker man tillsätter i flaskorna för kolsyran.
Starkt, starkt!
Inte alls rätt färg på ölen,
den är mycket ljusare i
verkligheten.
Det ger att alkoholhalten i brygden redan nu skulle hamna på 4,0% och jag som trodde att den skulle sluta på 4%... Sannolikt så kommer således det bli ytterligare några grader upp innan det är klart - kanske 4,2-4,3% istället? (*) Läs Update nederst!
Provsmakning!
Ja, herregud, har man provöret trekvartsfyllt med ens alldeles egna guldfärgad brygd som doftar syrligt av jäst och lite avslagen öl så måste man väl provsmaka?
Och hur var det??
Jo, det var smaskigt, faktiskt riktigt smaskigt. Ingen kolsyra givetvis, men en lätt smak av öl och en faktiskt ganska fräsch och tydlig smak av jästen.
Hade det serverats kylt hos någon så hade jag inte spottat ut det i alla fall... ;-)
Mer?
Jo, jag tog ju bort kreusenkragen idag då det mesta av skummet redan lagt sig. Det ser jättefint ut!
Lite bilder:

Kolla det lilla skummet kvar.
Över ölen ligger ett skyddande
lager med koldioxid. Är man
försiktig så är det inget problem
att lyfta på locket. 
En liten närbild på slagget som blir
vid jäsningen.
Mjukt och lätt att gnida av.
En helbild på kragen.
En not till
En sak jag glömde nämna i tidigare blogginlägg är att den rekommenderade jästemperaturen för ölsatsen ligger på 21°C. När jag hällde på jästen så höll vörten 24°C - vilket är perfekt, sedan sjönk den ner till 22-23°C. 
Idag så noterar jag att temperaturen gått ner ytterligare och ligger på runt 20°. I rummet är det 19°C. Jag tror knappast det kommer bli något problem då det inte gör så mycket om jäsningen saktar ner en smula - jag vill ju att ölet skall ha tid på sig att klarna lite grann innan jag buteljerar den. 
Spännande!
Update
När jag tittar runt på Coopers sidor så trillar jag på en sida där man räknar lite på alkoholhalten beroende på tillsats, d v s alkoholhalt för 1st burk extrakt + någon av deras tillsatser. I mitt fall så hamnar den til slut kanske på 4,7%... 
Hoppsan!
Jo, det var inte riktigt meningen - men vi får se. Räknar jag baklänges så skall mitt FG (Final Gravity) således sluta på 1.002 - och dit är det ju en bit... Så vi får se... 

Mer senare i veckan, till helgen.
---

Läs även andra bloggares åsikter om Coopers DYI BeerKithembryggningölölbryggningextraktbryggning,Mexikansk Cerveza

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...