2011-10-03

Status dagen efter Mexikansk Cerveza

En liiiten statusrapport - jästen jobbar på bra.
Utan jäsrör kan det vara svårt att se att det jäser om man inte vet vad man skall kolla efter: skum på vörten, kondens och sediment i botten. Du kan också ta ut ett rör öl och se om den är grumlig.
Och min öl?
(Länk bildägare)
Vörten i min jästunna har ljusnat en hel del - och så har den alla andra tecken samtidigt... Samt en liten förtjusande doft av jäsande deg om man luktar riktigt noga vid locket. :-)
Jästen verkar arbeta för fullt så har funderat lite över hur/vad jag skall göra med mätningarna.
Jag har beslutat att jag skall mäta densiteten runt 18:00 på dagarna och jag gör också det varje dag. Egentligen är det onödigt de första dagarna, men dels vill man ju pilla hela tiden som nybörjare och dels så tror jag det kan vara intressant att se hur densiteten minskar under perioden - jag kommer att kunna läsa ut ungefär hur mycket alkohol som produceras dagligen exempelvis.
Spännande! 
Ruschar jästen iväg och tillverkar alkohol som mest i början när det är maximalt med socker i brygden? Eller måste den dela på sig först innan det blir ett rejält frontangrepp? Eller är det först när den är maxad i antal, men då har ju sockret minskat rejält redan?
Ja, vi får se! :-)

Bryggäventyret med den Mexikanska Cervezan fortsätter väl ikväll med ett kort besked om vilken ochslegrad jag ligger på!
---
Läs även andra bloggares åsikter om Coopers DYI BeerKit, hembryggning, öl, ölbryggning, extraktbryggningMexikansk Cerveza, ochslegrader

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...