2011-11-04

Chili - till morgondagens Día de muertos-ölkväll

Då är det dags att göra den där varma, heta, mustiga, fuktigt saftiga smak-explosion till chili!
Stek köttet!
Skär först grytbitar/högrev eller något annat bra grytnötkött i stora bitar. Riktigt stora. Då bitarna ändå skall koka sönder så är det viktigt att det blir långa köttfiber ifrån dem - då blir chilin saftig och god. Säg minst en tre, fyra centimeterköttkuber?
Hurra för Maillard!
Stek sedan köttet rejält - det handlar inte om någon myt för att "stänga inne saften" eller något annat, utan det handlar bara om att få till den där underbara smaken som bara går att få till genom maillardreaktionen - läs bryningen.
Jag kastar nu i bacon efter smak, finstrimlad sådan. Den mjukar upp smaken, bidrar med röksmak och tar bort mycket av den "kossasmak" som annars blir när man kokar nötkött.
Chilifrukter
Då är det slutligen dags för chilin. Jag hackar upp det jag har hemma och slänger det i grytan sedan.
Det blev lite röd, klassisk spansk peppar, jalapeños, lite färsk piri-piri och så torkad chipotle. Jag fyller på med en vitlök och lite torkad chili senare. För att få ut smakerna (antagligen bullshit när de ändå skall koka i 5-6h) så steker jag dem en stund. Det luktar förbannat gott och jag tror ändå att smaken blir lite rundare på något vis... :-)
Öl!
Jag täcker sedan kött + chili med något/några goda öl. I mitt fall så blir det Carnegie Porter och en Mariestads Export. Jag tror att chokladtonen skall gifta sig bra med chilin!
Koket
Och sedan kokas detta i timtal. Direkt efter uppkoket så skummar jag av det lite äckliga skum som blir.
Koka länge!
Den måste i alla fall sedan koka så pass länge att köttet faller sönder i bitar - och helst en bra stund till sedan. Sänker temperaturen och låter det sjuda i timvis, i mitt fall så handlar det om någonstans runt 5-7h. Det beror nog lite på hur länge jag orkar sitta uppe idag... :-)
Äkta chili vs oäkta?
Chili är ju ingen exakt vetenskap. I original så är det ungefär så här den ser ut, men om man nu absolut vill så visst, släng i lite lök, bönor, ris och vad sjutton ni vill. Men då är det kanske inte riktigt chili längre i alla fall - eller?
Över tid
Kanske är det en lite löjlig fråga då ganska få maträtter som anses väl så rustika idag är helt originala... Man byter ut och lägger till ingredienser över tid. Ibland är det mode ibland handlar det om att man byter ut någonting mot någonting lite "finare", ja, eller smidigare månne...
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...