2011-11-04

Klarhet om, om än inte i, veteölet - dag 19

Lite pinsamt att i efterhand kolla upp sådant här - jag menar, det borde jag ha haft koll på innan...
Min jäst
Ett jämt och fint jästlager...
Jag är ju lite bekymrad över att jag fortfarande har en jästkaka liggande, men så läser jag nu innantill vad står om jästen jag använt:
En toppjäsande tysk alejäst som lämpar sig väl för typen Belgisk veteöl.
Låg flockulering.
Låg flockulering
Och det där 'Låg flockulering' tarvar en närmre förklaring...
Det handlar helt enkelt (och i verkligheten inte alls så enkelt - som vanligt) om att jästcellerna klumpar ihop sig och sjunker till botten. Jag antar att det delvis handlar om att ytan totalt sett minskar på den nu lite större partikeln och en del av flytkraften går förlorad.
I veteöl
Många veteöl är ju dimmiga och har en stor andel jäst kvar - det är ju självklart att de då bör vara låg-flockulerande(?) så att det svävar runt en massa partiklar! :-)

Schema
Då skall vi se! Día de muertos-ölkväll i morgon och så blir det nog buteljering på söndag tror jag.
Oavsett så skall det bli oerhört spännande att få dricka min egen, första öl i morgon kväll. Till chili och bönsalsa och tortillabröd. Kvinnofolket gnällde till sig lite andra grönsaker också - men för oss män räcker det nog med chili och öl! ;-)
---
Läs även andra bloggares åsikter om hembryggning, öl, ölbryggning, Coopers DYI BeerKit, hembryggning, öl, ölbryggning, extraktbryggning,Tyskt Weißbier

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...