2011-11-11

Muscovado-Lager, dag 1

(Bildkälla)
Då är det dags att sätta en riktig öl, inte några glöggar och annat... :-)
Muscovado-Lager? 
Ja, en liten lek med orden. Jag är av anledningar som jag kommer till sugen på en "badtunne-öl" igen.
Men det jag skall göra är faktiskt en helt vanlig Coopers Lagersats fast med en enda extra liten tillsats av...
Muscovadosocker!
(Bildkälla)
Japp!
I sig smakar ju de flesta bruna/rör- socker redan normalt sett ganska maltigt så varför skulle det inte fungera?
Det skall i sammanhanget påpekas att det inte är min idé från början - jag fick uppslaget nu efter att Craigtube gjort ungefär samma sak - och han var riktigt nöjd med sin.
Mycket alkohol!
Jag behåller dessutom min BrewEnhancer1 från Lager-setet för extra smak och lite extra alkohol.
OG hamnade i alla fall på 1.050 - en klart respektabel nivå.
Det extra tillsatta 500g extra sockret boostar iofs upp alkoholhalten ytterligare lite till någonstans runt 5,5% vilket väl fungerar för en iskall lager vid rätt tillfälle? Jag tror faktiskt inte att det kommer att göra ölet för tunt heller, möjligen att skumkronan kommer att hålla sig något sämre på ölet i och med ökad alkoholstyrka.

Klicka vidare för att läsa mer nedan...
På tunna också!
(Bildkälla)
Med största sannolikhet - om bara min beställning kommer snart - så kommer detta vara det första öl som jag vräker på tunna. Tre stycken små partytunnor som rymmer 5l vardera. Tyvärr så bör en tunna konsumeras inom en vecka när den väl är "punkterad"/öppnad, vilket gör valet mot en "lättare", mer lättdrucken husölstyp, ja, som en Muscovado-Lager typ, än mer rimlig. ;-)
Lager och lager...
Ja och så var det där med att det inte är någon lagerjäst med i Coopers sats. Det är en egen ale-jäst som tillsammans med extraktet skall ge ett öl av "lagerkaraktär" - men det är alltså inte ett "riktigt" lageröl; bara i doft, smak, färg, beska, final gravity, alkoholhalt och utseende... ;-)
Öka det lagertypiska
En not är att jag ändå har valt ett litet svalare ställe att jäsa ölen på. Är det lite svalare så jäser den jästen lugnare och producerar mindre estrar, d v s smaker. Lager är ju ett väldigt rent öl vilket gör att jag tror att jag ökar det lagertypiska genom att jäsa lite varsammare i svalare temperatur. Riktig lager kan jäsa neråt en 6-8°C. Sedan skall det lagras strax över nollan ett tag också. Men visst, då blir det ett riktigt rensmakande öl. För de flesta är lager ett ljust öl, men faktum är att det är en sentida uppfinning. Alla lager var mörka fram tills 1800-talet då man lyckades ta fram lite ljusare maltsorter.
Planering
Säkert en dryg vecka i hinken, sedan i alla fall ett par, tre veckor på flaska/tunna. Sedan är det dags! Om tunnorna får vi ta ett litet snabbinlägg senare. Spännande!
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...