2011-11-27

Muscovado-Lager, dag 16

Tiden går fort när man har roligt och lååångsamt när man ligger på sjukhus. Mitt hjärta slår numera lite fortare för ölbryggning, men ibland så slår den stressgalet fort för allt den är värd - inget trevligt alls, men tillbaka till något trevligare i alla fall:
Min muscovado-lager!
Jo, ett snabbt prov och provsmak gav följande:
SG 1.015 vilket pekar på att brygden nu efter två veckors jäsning (från OG 1.050) ligger på 4,7% alkohol.
Frågan är bara om den stannar här eller fortsätter neråt. Mina överslagsberäkningar pekar på en slutlig alkoholhalt på runt 5,2% - men jag blir osäker på om det är medräknat de 0,5% extra som jäsningen på flaskan ger eller inte? Är det så är jag klar redan nu - annars så blir det kanske upp till en hel vecka till! :-O
Smaken?
Riktigt finemang i smaken måste jag säga - en rund, mjuk maltighet och en mycket fin och, vågar jag påstå, sofistikerad och mjuk beska med en liten, liten humlenafsning. Toner av söt grapefrukt och lite apelsinskal känns också någonstans - det verkar bli en riktigt, riktigt fin, svalkande och klar lager!
The heat is (not) on!
Jag har låtit den jäsa i 18°C i det kyligaste hörnet i huset, vid ytterväggen. Det är ju en vanlig ale-jäst som följer med, men för att få ut lite renare smaker så låter jag den jäsa i lägre temperatur. Jästen skall klara ner till 16°C utan problem enligt uppgift.
Rena
Jag tror mig ha fått än renare smaker genom den lite svalare jäsningen - en fördel är också att ingenting av de problem som kan uppstå med lagerjäst och riktigt kall jästemperaturer - äggdoft och en extrem djävla jäsningstid - har uppstått. Nog tar det för all del ändå lite längre tid vid mina 18°C, men jag tror och hoppas att jag får "betalt" för det när den är klar sedan... :o)

Kegging!
Extra spännande är ju att jag skall fylla på mina partyfat med denna experimentöl snart. Hoppas nu jag nu orkar och hinner göra ett inlägg bara om faten innan dess.
Vi får se.

Uppdatering senare i veckan hoppas jag.
---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...