2011-11-06

Tappning av Weißbier, dag 22

 17 x 740ml
  1 x 330ml
+17 x 500ml
-----------
  ~21 liter

7,1% Alkohol
21 liter. Det är knävlar inte illa det! Av en 23-litersats. Tre, eller om det var fyra hydrometertester kostar närmre en liter bara dem och kvar är kanske totalt en halvliter jäst i botten - då är det i runda tal en halv liter öl som går förlorad... :-(
Ganska bortskämt när det finns ca 42ggr mer att hämta på flaska om drygt en månad... ;-)
En sista mätning gav 1.014 öchslegrader vilket ger att ölet till slut bör hamna på drygt sju procent, 7,1%.
Bismak
Brygden har inte alls den kraftiga bismak av någon citrusstuk som den hade innan, den har försvunnit till 80% på de 10 dagar sedan jag först provsmakade den.
Blutsaft!
Jag har för mig att Blutsaft smakar åt samma håll som min brygds bismak. Rätt eller fel, jag får väl provsmaka Blutsaft vid tillfälle och verifiera. Jag menar, det är i alla fall säkert tack och lov närmre 25år sedan jag senast smakade det... :-)
Men tillbaka till början igen!
Jag lade först mina flaskor i blöt så att jag skulle kunna bli av med etiketter och lim. Mariestads Export är dels lagom stora, 500ml, och inte minst så tycker jag de är snygga. Jag gillar den där kroknäseprofilen som finns på halsen. Men framför allt - etiketterna sitter jättelöst efter någon timme i varmt vatten. Och limmet är också lätt att ta bort.
Mental note: Budweisers 330ml är skitjobbiga och alla utom en ligger kvar i vattenbadet...
Rengöring och desinficering
Hivade i flaskorna i mitt andra jäskar som nu var fyllt med natriumperkarbonat-lösning (Coopers Sanitiser). Där fick de ligga i en tre-fyra timmar. Över natten hade absolut säkert inte skadat, men tiden rann iväg som vanligt.
Inte alls kass! *spank me*
Sköljning och sköljning...
Sedan sköljde jag noga av flaskorna i varmt vatten och nyttjade sedan... ja, just det, den flasksköljaren som jag sablade ner i ett tidigare inlägg!
Jag är inte mer man än att jag kan erkänna att jag faktiskt hade fel, ganska rejält fel. Den fungerade alldeles utmärkt nu. Kanske är det att den nu var fylld med StarSan som skummande minimerar stänkandet och skvättandet? När jag testade den så körde jag rent och lättrinnande vatten i den...

Läs mer efter pausen...


Rinna av
Ja, i alla fall. Efter flasksprutaren så hamnade flaskorna upp och ner i backen där StarSanet får stå och rinna ur. Det är för all del inte farligt alls att ha kvar en del, men jag ser ingen anledning till varför - dessutom så riskerar väl ölen att bli lite vattnigare? ;-)
Same procedure as last year?
Tappningen i sig är mer eller mindre precis som tidigare - i alla fall när det gäller Cooperflaskorna av PET. Men mina glasflaskor fyller jag upp till kanten, lägger i sockerbitar för flaskjäsningen och placerar en kapsyl på flaskan, en kapsyl som jag innan förvarat i StarSanet i flasksköljaren.
Present!
När sedan alla flaskor är klara så använder jag min nyfådda (tack mamma och pappa) kapsylerare och trycker dit kapsylen ordentligt. En konstig sak är att det verkar som om kapsylerna ligger i blöt så där så glider de på flaskan sedan, alltså det går att dra runt kapsylen. Efter ett par timmar så verkar det bli bättre och bättre. Konstigt!
Sedan skjuts in i ugnen!
Ja, eller snarare in i garderoben för ett antal veckors jäsning och lagring. Som det ser ut just nu så blir det väl provsmak den 10:e december. Och av en ren händelse så har vi besök eller är på besök hos lite vänner just den lördagen... :-)
Kvar i tunnan
Den rejäla jästkakan som gjorde mig så nervös, så länge... Jästen låg kvar i ytan och vägrade att sjunka, tills jag upptäckte att den var lågflockulerande och att det inte alls är ovanligt att det tar extra tid innan de sjunker - om de sjunker alls.
På bilden syns också humlepåsen som ligger uppsvälld i botten. Det finns faktiskt redan nu en liten god smak av halm och hö och så blutsaftstonen som säkert försvinner med lagringen. Ganska mycket spritighet är kvar också, men även den putsas nog ner betydligt över tid tror jag, redan om ett par, tre veckor så är den säkert nästan borta.
Hurra!
Detta kan mycket väl bli ett riktigt, riktigt gott öl!
Ett öl som alla som rynkat på näsan åt min Mexikanska Cereveza säkert uppskattar. :-)

Provsmakning andra veckan i december! Missa inte det!
---
Läs även andra bloggares åsikter om hembryggning, öl, ölbryggning, Coopers DYI BeerKit, hembryggning, öl, ölbryggning, extraktbryggning,Tyskt Weißbier

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...