2011-11-22

Vad behövs för extraktbryggning?

Ja, vad behövs egentligen för att göra ett öl hemma?
När man listar upp det så här så ser det för hemskt ut, men i verkligheten så är det inte alls så mycket; rengöringen kostar i princip lika mycket som resten av utrustningen. Men emedan det går att improvisera ganska långt med utrustningen i sig så kan man inte, upprepar, inte fuska med rengöringen...
Bryggningen (för extrakt)
30 l Jäshink med lock En knapp hundring.
Jäsrör Någon tia. Köp någon extra samtidigt. Inte roligt om man bryter sönder den man har när man skall sätta i den i tunnan...
Gummibussning till jäsröret Ytterligare någon tia.
Termometer Har du väl redan? En digital stektermometer fungerar alldeles utmärkt, annars är det kanske ändå bäst med en sådan du klistrar på tunnan. Någon/några tior.
En större (längre!) plastslev för omrörning. Helst plast så du inte repar insidan på plasttunnan. Du har säkert redan en sådan hemma? Annars kostar en sådan kanske en femtiolapp.
Hävert Någon hundring och uppåt. Har du en pvc-slang som inte släpper någon smak så kan du använda den istället. Problemet är att få igång dem... Alternativet är att sätta i en kran i jästunnan - en femtiolapp.

Mer att läsa efter hoppet, läs mer-länk nedan.


Knappt 300 spänn!
Och allt eller i alla fall det mesta finns säkert redan under ett tak i din Coop-butik, eller ÖB eller dylikt.
Kontroll/Mätning
Ja, här måste du ha en hydrometer och ett mätglas. Det är inga stora pengar heller - kanske en hundring, eller lite drygt?
Rengöringen!
Ja, då kommer vi till det som man inte kan fuska med! - Regöring!
Det går att använda hushållsklorin - låt utrustningen ligga i klorinlösningen i ett antal timmar och skölj som en idiot efteråt - det får absolut inte lukta någonting!
Jag rekommenderar det inte. Bök och strul tar kål på mycket av det roliga i sammanhanget...
Men...
Här kommer annars det dyraste - ett set med StarSan.
Det kostar tvåhundrafemtio spänn, d v s nästan lika mycket som din resterande utrustning. Och den är värd varenda krona... I detta set så får du också med ett rengöringsmedel (PBW, ett pulver du blandar med vatten och lägger ner sakerna i, skölj med vatten) och sedan ett desinficerade medel (StarSan).
StarSan
StarSanet i denna förpackning räcker till ca 158 liter färdigblandad desinficeringsvätska...
Så blanda med vatten, häll i en spraykanna och spraya på allt som skall vara i kontakt med ölet. Det mest fanastiska är att du behöver inte skölja, bara skaka av överflödigt skum och ner i ölen! Så var inte sparsam. Spraya på allt, vänta i ett par minuter och kör! Perfekt ex för flaskorna precis innan man tappar ölen. Jag kör också med plasthandskar på mig och sprayar dem innan jag börjar brygga...
Flaskorna?
Jo, det mer struliga och trista. Att rengöra en massa flaskor är inte roligt alls! Och det blir faktiskt ganska dyrt till en början.
Det finns lite varianter;
  • PET-flaskor. Går att beställa från ex Coopers. De är dyra (~300 SEK för 23l, du behöver två satser flaskor) och man vill hålla koll på dem då de säkert håller en massa tappningar.
  • (Öl)Glasflaskor. Går att desinficera i ugnen och återanvända. Kräver kapsylerar-utrustning (runt en femhundring extra för en bra utrustning).
  • Patentflaskor. Alltså klassiska ölflaskor med patentkork. Smidiga, men lite dyra. Håll koll på tätningsringen bara. Och så skall de vara mörka! Inte helt osällan så finns de att köpa (med öl i) för någon tia styck på typ Willys eller Lidl etc. Köp, drick ur och spara?
    ---
  • (Partyfat). Det finns 5 liters partyfat också. De fungerar säkert alldeles utmärkt, men man bör konsumera ölen på någon vecka efter man väl “öppnat” tunnan. Mellan 5-700SEK för ett set med 3st tunnor kostar det.
  • ((Corneliusfat)). Professionella fat med kolsyredrivning. Kräver i princip kylning och kostar ett par tusingar i startavgift + fat som ligger på en dryg femhundring begagnade. Då tar ett fat 19l. Men en riktig bra anläggning med tapp skulle inte sitta helt fel hemma... ;o)
Totalt för utrustning?
Jo, det blir inte ens en tusenlapp totalt sett. Med flaskor, jäsutrustning och rengöringsmedel totalt. Sedan tillkommer ju givetvis ingredienserna till ölen. Ja, ölen ja...
Och själv - Coopers DIY BeerKit
Jo, för mig så blev det till att börja med ett sådant häringa set!
Enkelheten och smidigheten gav utslaget för mig.
Dyrt? 769 SEK för härligheten, men då följer verkligen allt med som behövs för att brygga en första sats (~23 Liter) med Coopers Lager i flaska - komplett med allt utom vatten och tid - ja, och rengörning då. Men det behövdes inte så mycket första gången då allt redan var desinficerat. Enkelt och smidigt - dock var hydrometern totalt helkass och trasig så den fick jag slänga och köpa en ny... :o(
Ölet sedan?
Jag tycker man gott kan börja med att brygga ifrån extrakt. Det är smidigt som sjutton, blir helt ok gott och är roligt. Kostnaden för att minimera risken att göra fel är att det blir nästan lite för enkelt och kanske inte så gott som det kanske kunde bli, men jag garanterar att det är tillräckligt gott, gott och väl. De "dussinölen" jag bryggt är väl i nivå med vilken annan dussinöl som helst kan jag säga utan någon tvekan.
Coopers extrakt
Några få exempel ifrån Coopers extrakt bara för att visa vilken mångfald det trots allt är.
Paketen är kompletta med allt du behöver - utom vatten. Man får ut mellan 20-23 liter öl av dessa; man kan givetvis experimentera med t ex lite mindre vatten = något mer alkohol, mer smak, mer beska och djupare färg. De hamnar oftast på lite drygt 4% alkohol, beroende på tillsatser och annat.
En Dark Ale, 165:- (+frakt)

Fyllig karaktär som domineras av rostad malt, med nyans av choklad, insvept i djup mahognyfärg och toppad med krämigt skum.
En Coopers Lager, 158:- (+frakt)

En verkligt Australisk Lager med mycket karaktär, tillverkad av Australiens bästa humle och första klassens kornmalt. Halmgul färg med skiftningar i guld och ett tjockt vitt skum. Lätt blommiga aromer, liten till medium kropp, diskreta malt och humlesmaker och en ren eftersmak.
Ett veteöl, 197:- (+frakt)

Ett ljust, dimmigt öl, uppfriskande bubbligt och kärvt med ett läckert krämigt skummande. TC Wheat görs av finaste mältat vete, ljus kornmalt och utvald humle. Veteöl är mycket uppfriskande på sommaren, har låg beska och anses av många vara ölvärldens "champagne".
En Stout, 308:- (+frakt)

En kraftig, mörk brygd med inslag av kaffe, choklad och lakritsaromer, rostade beska toner med ett torrt avslut. Thomas Coopers Irish Stout är ett gammalt, ursprungligt recept som innehåller en smakblandning av mältat korn, rostat korn, kornflingor och humle. Vid upphällning skummar den vilt, kraftigt och är ljusbrun till färgen. Efter en stund kommer skummet att lugna sig och vila på ölets yta som en krämig beige-färgad krona.
Massor att välja på
Det finns andra märken, du kan kombinera, krydda, humla och experimentera hur mycket som helst. Just dessa Cooper-set kokar du inte, utan blandar med kokande vatten direkt i kärlet, fyller upp med kallt vatten och vips, så är du klar! Att sedan i framtiden gå vidare med att exempelvis köpa malt och koka den själv för att öka komplexiteten och smaken är full görbart. Och efter ett tag så kanske man vill gå över helt på helmaltsbryggning? Eller kanske inte?
Kom ihåg
Ölbryggning är en materialsport - man kan aldrig få nog med mer avancerad och än häftigare utrustning! Går man vidare så är det naturligt att man måste komplettera/byta ut en del.
XL
Muahahahaaa - som en Braumeister 20L

13.950:- (+frakt)

Sköter nästan allt. Den brygger allt i ett, däremot får man tappa över vörten till jäsfat efteråt, som vanligt. Och flasktappningen är lika tråkig...


Bilderna är i huvudsak hämtade ifrån den eminenta webbutiken humle.se.
---
Läs även andra bloggares åsikter om Coopers DYI BeerKit, hembryggning, öl, ölbryggning, extraktbryggning

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...