2011-12-03

Muscovado-Lager, tappning, dag 20

Nu äntligen är min lager tappad!
  • Två kegs á 5l 
  • 6st 33cl vanliga PET-flaskor
  • Resterande på Coopers 740/750ml-flaskor
Faktiskt inga alls på vanligt glas alls.
Varför inte glasflask?
Jag hade helt enkelt inte ork att hugga tag i dem. Rengöring och desinficering kändes lite för mycket för mig i nuläget helt enkelt. Och så var det inte så många, bara ett tiotal.
Ölet?
Den är klar, riktigt klar redan. Är lite smånervös över att den inte skall jäsa på flaskan, men jag tror inte det skall vara ett problem i alla fall. Den smakar gott, en fin (liten) beska efter en mycket ren, lageraktig öl; krispig med en förtjusande smak av söt grape. Hoppas verkligen att smakerna är kvar efter tiden på flaska/tunna - eller t o m utvecklats vidare.
Primingen då?
Jo, körde de 8g/l som fungerat innan - men i mina två kegs så hamnade det bara 15g totalt, d v s 3g/l.
Kegsen ja - hur gick det?
En massa rengörning med StarSan som jag skakade runt och sedan hällde hur - svårt ur det lilla hålet - vågar inte tänka på hur rengöringen skall bli...
Jo, men det blev tungt efter ett tag att hålla upp kaggen så att ventilen på kranen öppnades. Sedan det lilla hålet gör att man inte ser så bra hur mycket det är i den.
Upp till en 2-3cm ifrån kanten är lagom.
Sprängrisken?
I med 5st sockerbitar och det är klart sedan!
Jag tror inte att man riskerar något med den ganska ringa mängden jässocker - men jag kommer att köpa mig säkerhetsventiler vad det lider. De löser ut vid 2,5 bar och förhindrar därmed bucklor i faten.
Billiga fat!
Men lite snål och otålig är jag, dels 50spänn stycket och dels några dagars väntetid gjorde att jag kände att det ändå var dags för tappning. Jag tror inte det skall vara någon fara, men samtidigt så har jag ju tänkt mig att tunnorna skall hålla för 15-20 bryggningar och när själva tunnan bara kostar 65:- så är det överkomligt tycker jag.

---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...