2012-08-23

ChocoPuckoChockPorter, utkast och funderingar

Då har planerna konkretiserats en del!
Min nästa bryggning blir en...

Chokladporter

Superklassikern!
(Pucko)
Jag kommer att försöka maximera chokladsmaken med chokladmalt, kakao och kakaonibs i sekundären. En vaniljstång kommer också åka ner för att accentuera eventuella mjölkchokladsmakförnimmelser och så laktos för lite extra restsötma. En ytterligare tillsats av en del havre kommer förhoppningsvis öka på munkänslan för att efterlikna korvmojesklassikern Pucko. Recept kommer när det börjar dra ihop sig lite mer.

Vattenbehandling?

Ja, nu när jag faktiskt har fått möjligheten att vattenbehandla så kommer jag justera lite mot typ London-vatten som bör fungera finfint med en len, (över)balanserad, lite mörkare brygd.

Jästen?

Det pushas hårt för engelska ale-jäster har jag observerat i slika recept, men jag undrar om jag inte istället går på någon renjäsande torrjäst som lämnar mer utrymme för chokladmaltigheten?
Tips mottages gärna!

Galet?

Bild från min
ölrecension.
Ja, jag gillar ju Young's Double Chocolate Stout - jag tycker den är smaskens. De har en hel del chokladessens i den om jag förstår rätt. Fusk? - Jag vet inte, smakar det bara bra så tycker jag det fungerar i alla fall.

Chokladessens?

Ja, kanske skulle man ha en liten sådan chokladessensflaska hemma så att man vid tappningen kan dubbelkontrollera så att det verkligen är en maffig chokladsmak på ölen. Annars.. plupp, plupp... :-)

Namnet? ChocoPuckoChockPorter?

Jag brukar inte ha svårt för att komma på galna namn på saker och ting, men när man designar upp ett ölrecept så står det plötsligt helt still...
Men jag vill att det nästan skall vara en chockerande chokladsmak, Pucko-känslan i munnen åsså Porter givetvis! :-)

I små mängder... 

Det lär i alla fall bli svårt att be om påfyllning efter några stycken då receptet lutar ut strax under 6%. Fast denna typen av öl klarar i alla fall inte jag av att dricka mer än en åt gången. Mörk öl mättar på alla sätt.
Så typ 33cl-flaskor och kanske lite mindre batch? 12-15l?
Vi får i alla fall se senare hur det blir med den saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...