2012-08-22

Lite vattenkemi och Jönköpings kommun

Jag har tvekat ett tag nu inför att vattenbehandla mitt bryggvatten. Redan idag så hämtar jag kommunalt vatten inne i stan (Jönköping) för mina bryggningar. Det är inte så att jag har dåligt vatten i min brunn, men det är jämnare kvalitet på stadsvattnet och det varierar inte över årstiderna såsom mitt egna vatten gör. Och så givetvis är ständiga vattenprover faktiskt dyrt...

Snabb service!

Idag när jag ändå ligger(nja...) hemma med ryggskott så passade jag på att skicka mail till Jönköpings kommun och fråga om vattenvärdena:
 • 09:04 Jag skickar min förfrågan till info-adressen
 • 09:13 Mitt mail vidarebefordras till Tekniska kontoret
 • 10:23 Jag får svar ifrån en tjänsteman som bifogar analysrapport
Snabba ryck och en service som jag som kommunbo känner mig stolt över!

Kemi...

Ja, eller nä, det var inte något av mina starkare ämnen i skolan. Det är säkert också en av anledningarna till varför jag har släpat lite med detta. Men så börjar jag inse att när väl alla siffror är inlagda i BeerSmith (eller annan applikation som stödjer vattenbehandling) så handlar det inte om kemi utan om att väga och mäta ingredienser som vilken ingrediens som helst; man behöver faktiskt inte veta vad som händer med molekylerna - bara följa instruktionerna! Sedan är det kanske inte fel att ha ett litet hum om hur det fungerar, men den kunskapen får växa fram i sin egen takt. Jag är helt nöjd i nuläget med att kunna justera mitt vatten utifrån kända bryggvatten.

Magi!

En liten skärmdump på vattenvärdena i Jönköpings kommun (vattnet från Häggeberg som distribueras inne i city) från 20120515; till höger.

Exempel

Så för att få ungefärligen samma vattenvärden som ex London (passar porters, browns och milds) så får jag för en normal batch häva i:
 • 1,8g kalciumsulfat
  (gips)
 • 1,8g natriumklorid
  (koksalt)
 • 0,5g magnesiumsulfat
  (bittersalt)
 • 2,7g natriumvätekarbonat
  (bikarbonat)
Jag får helt enkelt köpa på mig en liten kemilåda...
En idé är att i princip göra en liten cocktail med små färdigblandade paket för just Londonvatten? Men tänk om farbror blå kommer hem och hittar en massa små plastpåsar med vitt pulver i??

Våg?

Från Humles shop.
Nja, problemet blir väl snarast att införskaffa en såpass noggrann våg? :-)
Kanske vågen till vänster skulle fungera?

Max 300g, upplösning 0,1g - 249SEK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...