2012-10-20

"Bättre få ner temperaturen i vörten än vörten i jästunnan!"

Nu börjar det sakta dra ihop sig mot nästa helgs bryggning.
Det är en del detaljer i bryggtekniken som kommer förändras.

Förkultur

Min nästa bryggning - Denny's Vanilla Bourbon Imperial Porter, har ett beräknat OG på 1.086, och med en 16l batch och vill därför (enligt Beersmith) ha en 1,4l starter för min jäst, Denny’s Favorite 50 (Brewer's Choice 1450 Activator)

Magnetomrörare och e-kolv

Därför har jag köpt en 2l e-kolv och byggt en elementär magnetomrörare för syftet. Småspännande, jag kommer ha i lite humle och dekantera "ölet" innan jag slår i det i jästunnan. 
Funderar faktiskt på att slå "ölet" på en flask och hiva i en sockerbit, bara för att! :-) 

Mäskningen

Jag kommer inte att röra så mycket alls, utan använda denna gång till att utvärdera hur temperaturen egentligen sjunker över tid - utan omrörningar och frekventa öppningar för temperaturkontroll. 

Kylning

Jag kommer recirkulera denna gång för att få ner temperaturen i tunnan så fort som möjligt. Jag gillar tanken på att kyla på vägen ner i jästunnan, men det är en hel del problem behäftade med det - dels så ligger temperaturen kvar, sjunkande, från koket, 100°C.  
Vad händer med humlegivorna i den höga temperaturen? 
Ändras smaken? 
Sannolikt. 
Sedan så handlar det om att min 20-plattors plattvärmeväxlare är på tok för underdimensionerad för en sådan hantering - och samma sak för pumpen. 
Bättre få ner temperaturen i vörten än vörten i jästunnan! ;-)  

Whirlpoolning

Efter recirkuleringen så kommer jag också att whirlpoola för att försöka lämna en hel del grums bakom mig i kokkärlet. 
Nu har ju jag i huvudsak gjort mörka brygder, förutom en disigt dimmig saison, tidigare - i vilka någon knappast någon är i behov av klar vört... Filtrering genom saftfilter som vanligt i alla fall. 

2 kommentarer:

 1. vad är en magnetomrörare för nåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt enkelt magneter som är fästade på en rörlig axel. Sedan har man en plastklädd magnet i förkulturen som då snurrar med. För att maximera syreutbytet i jästförkulturen.

   Superenkelt att bygga med en gammal datorfläkt, magneter, en gammal trafo och en plastburk. :-)

   Radera

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...