2012-10-27

Färdigbryggd, Denny's Vanilla Bourbon Imperial Porter (008)

En riktigt, riktigt jobbig bryggning.
Med ett par misslyckade bryggningar bakom mig så borde jag nog ha gjort något lättare - en bitter eller kanske en cream ale - men det blev alltså en Denny's Vanilla Bourbon Imperial Porter.

Hur gick det? 

Positivt: Spot on vad gäller volym och en ynka pinne under vad gäller beräknat OG (1.085 mot 1.086). Maltkrossningen var rent av underbart smidig!
Negativt: Det mesta annat kring denna bryggning faktiskt!

Ingen bra bryggdag egentligen! 

Bra vattenmängd på ett sätt - jag har inte hällt på en enda deciliter vatten faktiskt - ja, inte för volymens skull i alla fall... :-/
Men den satans Beersmith ljög för mig så när jag skulle i med malten så blev det snabbt uppenbart att det aldrig någonsin skulle gå i så mycket malt utan att det rann över - trots att Beersmith sade motsatsen...

Panik

ur med 4L vatten och sedan i med malten. Snabbt visade det sig att temperaturen också gått åt helvete någonstans (också Beersmiths fel!) så snabbt i med en liter iskallt vatten för att komma ner i rimlig mäsktemperatur.

Mer panik!

Men så visar det sig efter en stund att temperaturen har kommit ner för långt så snabbt på med värmen för att få upp temperturen igen. Så efter ett satans massa mätande och räknande så insåg jag att om jag kokar utan lock (stekskydd) så kommer jag hamna någorlunda rätt i alla fall. 

Lite backtrack!

Usch och fy - jag har i alla fall identifierat att temperaturen faktiskt var MYCKET högre med min skittermometer än på de andra termometrarna. Så troligen så mäskade jag riktigt, riktigt högt förra gången och därmed fick jag ut så mycket mer ojäsbara sockerarter av en maltkomposition som dessutom fullständigt tappat balansen i o m alldeles för mycket specialmalt i mitt receptpetande. 

Slutsatser och -ord

En perfekt målgång, misstankar som stärkts och ett finfint kvitto på att jag numera kan hantera problem mitt i händelsernas centrum i stundens allvar. Dock så ångrar jag fortfarande att jag hoppade på en så pass avancerad och tung öl i alla fall. Borde gjort något enklare!

Effektiviteten 

Helkass effektivitet - 65% är inget att skriva hem om. 
Hm, hur faan läser jag?? Effektiviteten hamnade egentligen på 72,1% vilket också är spot on faktiskt! 
Frågan är om det var mitt pH på 5,6 som spökade? 
Upp till pH 5,5 är tydligen optimalt för β-amylasen och α-amylasen och högre värden ger typiskt sämre utbyte och inte sällan taniner. Känner ingenting sådant i sötvörten nu i alla fall.

Maltkrossningen

Oj så smidigt och bra det gick! 
När allt var framtaget och framplockat så handlade det om tio minuter aktiv tid för att krossa de 6,55kg malt som behövdes för denna bryggning. 
Superbt! 

God vört!

Men den smakar gott i alla fall, satan i gatan! 
Komplex smak med en massa mörk malt, kakighet och underbar engelsk humle som bitterbas. Smaskens!

PPS - bonusupdate

PPS. En beer-xml med receptet. 

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...