2012-10-27

Färdigbryggd, Denny's Vanilla Bourbon Imperial Porter (008)

En riktigt, riktigt jobbig bryggning.
Med ett par misslyckade bryggningar bakom mig så borde jag nog ha gjort något lättare - en bitter eller kanske en cream ale - men det blev alltså en Denny's Vanilla Bourbon Imperial Porter.

Hur gick det? 

Positivt: Spot on vad gäller volym och en ynka pinne under vad gäller beräknat OG (1.085 mot 1.086). Maltkrossningen var rent av underbart smidig!
Negativt: Det mesta annat kring denna bryggning faktiskt!

Ingen bra bryggdag egentligen! 

Bra vattenmängd på ett sätt - jag har inte hällt på en enda deciliter vatten faktiskt - ja, inte för volymens skull i alla fall... :-/
Men den satans Beersmith ljög för mig så när jag skulle i med malten så blev det snabbt uppenbart att det aldrig någonsin skulle gå i så mycket malt utan att det rann över - trots att Beersmith sade motsatsen...

Panik

ur med 4L vatten och sedan i med malten. Snabbt visade det sig att temperaturen också gått åt helvete någonstans (också Beersmiths fel!) så snabbt i med en liter iskallt vatten för att komma ner i rimlig mäsktemperatur.

Mer panik!

Men så visar det sig efter en stund att temperaturen har kommit ner för långt så snabbt på med värmen för att få upp temperturen igen. Så efter ett satans massa mätande och räknande så insåg jag att om jag kokar utan lock (stekskydd) så kommer jag hamna någorlunda rätt i alla fall. 

Lite backtrack!

Usch och fy - jag har i alla fall identifierat att temperaturen faktiskt var MYCKET högre med min skittermometer än på de andra termometrarna. Så troligen så mäskade jag riktigt, riktigt högt förra gången och därmed fick jag ut så mycket mer ojäsbara sockerarter av en maltkomposition som dessutom fullständigt tappat balansen i o m alldeles för mycket specialmalt i mitt receptpetande. 

Slutsatser och -ord

En perfekt målgång, misstankar som stärkts och ett finfint kvitto på att jag numera kan hantera problem mitt i händelsernas centrum i stundens allvar. Dock så ångrar jag fortfarande att jag hoppade på en så pass avancerad och tung öl i alla fall. Borde gjort något enklare!

Effektiviteten 

Helkass effektivitet - 65% är inget att skriva hem om. 
Hm, hur faan läser jag?? Effektiviteten hamnade egentligen på 72,1% vilket också är spot on faktiskt! 
Frågan är om det var mitt pH på 5,6 som spökade? 
Upp till pH 5,5 är tydligen optimalt för β-amylasen och α-amylasen och högre värden ger typiskt sämre utbyte och inte sällan taniner. Känner ingenting sådant i sötvörten nu i alla fall.

Maltkrossningen

Oj så smidigt och bra det gick! 
När allt var framtaget och framplockat så handlade det om tio minuter aktiv tid för att krossa de 6,55kg malt som behövdes för denna bryggning. 
Superbt! 

God vört!

Men den smakar gott i alla fall, satan i gatan! 
Komplex smak med en massa mörk malt, kakighet och underbar engelsk humle som bitterbas. Smaskens!

PPS - bonusupdate

PPS. En beer-xml med receptet. 

6 kommentarer:

 1. Jag provade Beersmith litegrann förra året och de få bryggningar som jag baserade på Beersmithprogramet blev tokiga allihop. Jag tyckte det var svårt att kalibrera beersmith till exakt den utrustning som jag använde så jag slopade beersmith för gott. Jag behöver det inte. Räknar ut allt för hand istället och det är ju rätt lätt.

  Hur mäter du ph på mäsken? Är det lackmuspapper eller har du någon specialmojäng?

  72% effektivitet skulle jag vara nöjd med för jag ligger själv konstant på ca 65% förr innan jag hade bielmeiern och mäskade i en dubbeltunna så brukade jag ligga runt 75% jag gissar på att det beror på den här insatssilen jag kör med i grytan som sabbar för mig.. kan va så iaf. JAg får ju ta 7 liter mer mäskvatten än vad som är brukligt för att det är så mkt utrymme under silen i grytan som malten inte kommer i kontakt med. Ändå så recirkulerar jag överdrivet mkt.. hmmm.... tja så kan det va

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte en enkel pH-mätare på eBay för några tior. Visste iofs med mig att jag kommer mäta 2-3ggr och sedan åker den ner i en låda för gott. Men roligt att kolla lite i alla fall. :-)

   Är det insatssilen som Maltmagnus har? Den har jag spanat på ett bra tag, har bara lite svårt för att kasta upp 650 spänn för den.

   Känns smidigt, men jag har sett en del klaga över det stora utrymmet undertill. Svårt.

   Radera
 2. Jo det är den silen. Idén med insatssil är väl bra men passformen i det här fallet är inte lysande. På tok för stort utrymme under. Det får duga sålänge men jag arbetar på en lösning.
  Hur gör du? Egentligen borde man kanske mäska i någon annan behållare och bara ha grytan till koket. Jag har ju min gamla dubbelhink. Jag ägnade ju en hel del tid med att borra alla de där hålen i den så det kanske är synd att bara låta den stå. Man kan ju värma upp mäskvatten i grytan och tappa över vattnet i dubbelhinken när det är tillräckligt hett och sedan mäska in i dubbelhinken och sedan laka tillbaks till grytan för koket. Hmm. låter ju som en bra idé jag kom på nu. Jag ska nog testa det nästa gång. Kanske blir succé

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör med en egensydd påse. Eller svärfarssydd- snarare... :-)
   Är för all del nöjd, men det blir en hel del slabb så fort mängden malt ökar en smula tycker jag. Jag tyckte Maltmagnus hink såg bra ut, men var rolig för det stora utrymmet i botten.

   Den ser ut att vara nästan kubistisk till storleken, d v s samma höjd som diameter på botten? Stämmer det? Det borde gå att räkna ut hur mycket volym det är som inte berörs undertill? Du nämner 7 liter i en kommentar - det är just den insatsen?

   Fan, sju liter är lite för mycket för att det skall kännas helt bra... Kanske om man cirkulerar vörten via tappen och upp över maltbädden? Fast då får man också se till att få värme under tiden, d v s temperaturstyrning. Jobbigt. :-(

   Dina idéer låter kloka tycker jag. Spännande med så många varianter för att få fram öl! :-)

   Radera
 3. Spännande! Hoppas du blir nöjd med denna! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är ju ett beprövat recept med riktigt goda(!) vitsord överallt så det är nog en god chans att det blir riktigt bra denna gång.

   Radera

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...