2012-11-03

Dagsgöra och enkla bryggplaner på G

En bråd dag idag.
Dels så vill jag få till min Dunderglögg (handla ingredienser och "brygga") och dels så skall min Denny's Vanilla Bourbon Imperial Porter över till sekundär tillsammans med 2st vaniljstänger - som legat i en liten skvätt whiskey för att döda ovälkomna gäster och sedan till kvällen blir det en liten skvätt av just nämnda i kocken hade jag tänkt mig. :-)

Skisser och planer

När jag tittar igenom mina tidigare bryggningar så kan jag inte påstå att jag gjort något som verkligen, verkligen imponerat på mig själv. 
Mina första burkbryggningar med mitt lokala, sura vatten fick en tråkig ton av syra - drickbara, men inte så värst mycket mer. Problemet rättades till genom att jag numera hämtar kommunalt vatten inne i stan. 

Elände

Min första all-grain blev infekterad efter ha visat en hel del potential från början. 
Min Sommar Saison blev dock riktigt bra. 
Och nu dessvärre så smakar min senaste, ChocoPuckoChockPorter väldigt konstigt. Experimenten och förändringarna i den slog riktigt fel vilket jag känt på mig ett tag och därför följde jag nu originalreceptet för Denny's Vanilla Bourbon Imperial Porter slaviskt! :-) 

Framtiden?

Ja, förutom den enkla och sjukt goda glöggen så ser jag behovet av att brygga enkla, drickbara öl ett tag. Min bryggvän J har predikat om detta länge och jag får ge honom rätt. Det är klokt att hålla sig till enkla, goda öl - och brygga någorlunda förutsägbara öl gång på gång tills man behärskar utrustning, ingredienser och processen. Jag har lite vildsint kastat mig in och mekat och donat. 
Mindre experiment, mindre batcher, mindre avancerade recept - mindre som kan gå fel helt enkelt! :-) 

En Bitter

Först får det bli en enkel Brittisk Bitter; 
  • två maltsorter
  • lite socker
  • en endaste humlesort (Fuggles)
  • samt torrjäst. 
Lägg därtill ett enkelt mäskschema. Enkelt nog för mig? :-) 

Cream Ale

Nu kommer avgörandets timme - en rensmakande öl där minsta skavank inte går att gömma bakom någon annan smak. 
  • två maltsorter
  • en del majs
  • en endaste renrasig humle (Saaz) 
  • samt torrjäst. 
Ett enkelt mäskningsschema borde göra detta till en riktigt smidig bryggning och ett riktigt läskande, lättdrucket öl! :-) 

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...