2012-12-15

Provsmak, Denny's Vanilla Bourbon Imperial Porter (008), dag 44

Nu är det äntligen dags.
Fyrtiofyra dagars väntan är nu över.
Nu skall det provsmakas på min 'Denny's Vanilla Bourbon Imperial Porter' som efter kolsyrejäsning och tillsatt whiskey hamnade på någonstans runt 8,6%.

Öppning! 

Ja, flaskan är hård (PET) och det fräser till lite sådär lagom när jag öppnar flaskan. Jag hör lite fräsande kolsyra också. 
När jag häller upp den får jag provocera den rejält för att få till någon skumkrona att tala om och det blir till slut ett par centimeters krona. Dock försvinner den fort och lämnar ett tunt lager av det cremefärgade locket kvar. 
I glaset tronar kvar en mycket mörk, brun öl. 

Doften

Den luktar mycket choklad, sött med vanilj och kanske en hint av bourbon i bakgrunden. Lite mycket lätt rostade toner finns där också. 

Smaken

Det är väldigt sött, med en massa, massa choklad.
Faktum är att det känns så sött att läpparna liksom klibbar ihop lite grann. Alkoholen är helt bortblåst, det finns ingenting av den i smaken. Vaniljen är där och styr över smaken mot mjölkchoklad där sötman hjälper att hålla upp illusionen under armarna.

Munkänsla och eftersmak

Det är väldigt soft kolsyra, man känner den i munnen, men det överväldigande känslan är en silkeslen, mjölkchokladsmakande öl med mycket behagliga rostade chokladtoner i eftersmaken. 

Kritik

Givetvis är det sötman som jag tycker ligger som ett täcke över resterande smaker. Dock så dricker jag den i princip rumstempererad. Jag antar att lite kallare öl hade gjort att dels sötman minskat lite och att kolsyran varit lite mer framträdande, så recensionen skall nog ses i ljuset av detta också. Ja, samt att jag håller på att bli förkyld... :-) 
Mäska i lite lägre temperatur är nog klokt, kanske välja en lite mer utjäsande jäst också? Beskan skall nog för all del spela i bakgrunden, men jag hade nog ökat på den lite för att balansera upp sötman.
Sammanfattningsvis kan man säga att denna julporter är något man smuttar på istället för chokladen efter julmaten på kvällen... 

Skulle jag göra den igen?

Njae, inte som jag ser det i dagsläget. I alla fall inte det närmaste året, eller åren. Men idéerna och principen tar jag nog med mig in till ett eget recept, ett egenhändigt ihopsnickrad (dry) stout-variant istället. Mer om den senare någon gång. 

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...