2013-02-02

Inte så bra... (Ja' ä int bitter (010)), dag 27

Min engelska bitter dras av en mycket tydlig grön äppelsmak... 

Lösning? 

Nu blir det till att skaka flaskorna och försöka hitta en varmare vrå i mitt smått dragiga hus! :-/ 

Usch, nu drar jag något mörkt över huvudet på mig! Och så planerar jag om att istället göra en brown ale härnäst... 

8 kommentarer:

 1. gröna äpplen! Fan va trist. Varför blev det så?
  BRa idé att brygga en brown ale. Himla gott! Jag köpte mig några Newcastles i helgen. En gammal favorit som jag nästan glömt bort men som jag numera är sugen på mest hela tiden. Jag bryggde mig något brown ale aktigt förra veckan. Hade ingen "riktigt" jäst dock utan fick ta en paket S-04. Kanske blir gott ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så lite gröna äpplen heller - smakar som om jag hällt i en dl äppeljuice i flaskan ungefär. :-(

   Det har i princip alltid (såvitt jag kunnat läsa mig till) att göra med jästen. Underpitchning, stress av någon anledning, för kort tid på jästkakan, varm jästemperatur etc.

   I mitt fall så lät jag ölen stå på jästkakan i drygt 2 veckor.
   Jäste den i 19°C
   Överpitchade något - beräkningar i Beersmith sade att det behövdes 136 miljarder jästceller och jag sköt i ~165 ungefär.
   Hade en flockulerande jäst, S-04

   Så jag ser inte riktigt var jag kom fel. Visst är ölen fortfarande ung, de var bara 11dgr på flaska, men jag tror ändå inte felsmaken försvinner utan den lär väl bara minska något över tid tyvärr...

   Men jag har gjort vad jag kan - jag har flyttat ner ölen i ett duschrum i källaren där elementen inte går att reglera så där är det ungefär 23°. Där har jag ställt in demi mörkret och skakar på dem varannan dag för att suspendera jästen som förhoppningsvis gör något magiskt i flaskorna... :-)

   Det är lite surt för jag känner att jag behöver ett par lyckade bryggningar under skjortan nu. Min julporter är dock riktigt bra nu, lite, lite för söt, men nästa gång jag gör den så vet jag att jag skall kämpa med att få ner OG extra! :-)

   Radera
 2. Ett gissel detta med felbryggningar. Det kan sätta sig i skallen men det är väl bara att kämpa på. Gröna äpplen har jag aldrig råkat ut för och hoppas jag slipper det också. Låter inget vidare.
  Du, hur vet du hur många jästceller du har i? Sånt kan jag inget om. Jag överdoserar alltid något överjävligt med jäst så jag vet att det räcker. Jag har inte så bra koll på temperaturen heller för jag värmer ju upp mitt hus med vedspisen så det varierar ju kraftigt hemma hos mig. Från 17-18 grader på morgon och upp till kanske 24-25 när jag har eldat ett tag. Undrar hur det påverkar min öl?
  Jag ska brygga en amerikanske brown ale nästa gång. Eller jag ska hinna med en Belgisk Brune innan dess men det är iaf två bryggningar inom den närmsta framtiden. Sedan måste jag nog köpa mer malt igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brune? Som Leffe eller Maredsous typ?

   Jag hade valt ställe i huset noggrant. Lugnt och mörkt och jämn temperatur på ~17-18°C. Men jag kollade som sagt bara tidigt och sent i processen - kanske pressade jästen upp temperaturen till äppelgenererande nivåer. Det är min bästa gissning faktiskt. Det var i alla fall en vildsint jäsning vet jag, men jag räknade kallt med att tempen bara skulle öka med någon eller ett par grader.

   Bättre kontroll på jäsningen blir läxan efter detta (kanske) misslyckandet. :-)

   Radera
 3. Precis! Åh, har du sett att de har Maredsous i stora flaskor på bolaget nuförtiden? Himla fina. Med champagnekork. Festligt!
  Jag får väl börja lägga ut termometrar runt huset och se vart det lämpar sig bäst att jäsa öl. Min engelska brown ale står i köket och det är där tempen svänger som mest eftersom det är där jag eldar. Har en termometer liggandes på jäshinklocket och det visade 24 igår eftermiddag. Tja, vi får väl se vad det blir. Jag kanske är naiv vad gäller bryggförfarandet pga extremt ihållande tur. Aldrig haft problem med konstiga felsmaker. De enda bryggningar som jag anser som misslyckade var bryggning nr 37 och 50 men det berodde på att jag flaskade dem för snabbt innan de jäst färdigt. 11-12 dagar någonting. Brukar vilja att de ska jäsa minst 14 dagar men gärna ett par dagar extra för att vara på den säkra sidan.
  Idag ska jag Flaska min ljusa starka Belgiska ale. Den har jäst i 17 dagar så den borde va klar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite för mycket av en sökare tror jag - och antingen för noggrann eller för slarvig för mitt eget bästa... :-)

   Däremot är jag lite frustrerad själv då jag vill ha lite bryggningar under skjortan som jag är nöjd med. Som det är nu så är det kanske en av fem som fungerat riktigt bra för mig.

   Och förresten - hade jag varit dig så hade jag typ ändra på ingenting! "Don't fix it if it aint broken!" :-)

   Radera
 4. Jo jag har nog tänkt så att min bryggrutin är väldigt bra. Vet inte exakt vad det är jag gör rätt men jag törs inte ändra på något. Inte ens det som jag vet är dumt. Som t ex att lyfta grytan med 20 liter vört i och hälla ner i hinken genom saftfiltret. En vacker dag kommer jag tappa grytan och få 20 liter kladdigvört över hela mitt nya golv. Jag tror att man inte ska tänka för mycket utan hålla sig till grunden. MAlt innehåller stärkelse som genom mäskning kan omvandlas till jäsbart socker och det ska man koka med humle och sedan jäsa. Många bryggare "nördar" ner sig i detaljer och försöker göra allt så vetenskapligt men det är med bryggning som med att laga mat, man måste ha lite känsla för dte. Inte hålla på med strykna kryddmått hit och dit utan gå på magkänslan. Jag väger inte ens längre upp min malt utan kör på känn. En liter malt väger ju ca ett halvt kilo.
  Sedan är det där med optimala jästemperaturer inte så noga heller. Viktigaste är att få det att börja jäsa så fort som möjlig så att inte bakterier hinner ta över och ge felsmaker. Hellre ha lite för hög temperatur i början. Better safe than sorry. Jag överdoserar jäst något extremt. Odla upp en fin slurry och ha i hela rubbet. Hmm, jag kanske borde börja ha kurser i bryggning. :) haha rocknroll bryggeri

  SvaraRadera

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...