2013-03-31

Trögt för hembryggningen här... :-(

Ja, varför har det blivit det? 

- Vår!  

Hellre min i din än vår i luften som man brukar säga! :-) 
Jo, är man husägare med ungar i tonåren så fattas det inte saker att göra om man uttrycker sig försiktigt... ;-) 

- Dåliga erfarenheter

Mina bryggningar har inte riktigt nått upp till de högt ställda förväntningar jag haft på dem/mig. 
Varför? För högt ställda mål. Jo, delvis. Men meklandet med utrustningen parat med otillräcklig erfarenhet kostar i kvalité där osäkerheten gör att temperaturer och tidsramar inte sällan flyger all världens väg... 

- Orken finns inte där

Tyvärr. Våren är av tradition brutalt tung på jobbet vilket inte underlättats av problem där och kraftigt förhöjd arbetsbörda av olika orsaker. Jag har (tyvärr) erfarenhet av att tidigare ha stressat sönder mig så jag försöker numera vara försiktig på jobbet och stryker en hel del "måsten" hemma  - och däribland bryggningar. Det är mycket i och kring mig denna tiden på året - födelsedagar, bröllopsdagar och andra bemärkelsedagar som gör det svårt att få tiden som behövs.
Och så vårbestyr och lite husreperationer till det som sagt... 

- Mitt bryggrum...

Hm, får inte alls tummen ur när det gäller att ställa i ordning mitt blivande bryggrum. Idag är det ett fd tvättrum där lite motionspryttlar står inställda. Vatten/avlopp finns där - fönster för att vädra ut ånga (kommer att få installera extra ventilation sedan) och el. Så allt är egentligen på plats och jag tror att en fast plats för mina grejor är guld värt. Jag är riktigt sugen på att få lite "semi-fast" utrustning, framför allt när det gäller pumpen och kylutrustningen - och en fast termometer på kokkärlet. 

Mina jäsningsutrymmen

Ja, nere vid mitt bryggrum så har jag källare, -halvuppvärmd och en annan del som är kall och inte minst en bastu vid ett duschrum där det är riktigt varmt. Jag har också en glassfrys samt kyl/frys i närheten. Detta borde ge mig flexibilitet för de flesta behov tycker jag. 

Nyinförskaffningar? 

Nja, jag har inget superbehov idag egentligen, bara en ganska liten önskelista... :-) 

Pump

Jo, sugen på att dels byta ut min halvkassa (och djävligt låtande) Jula-pump mot en lite bättre

Insatshink

En insatshink från Maltmagnus skulle sitta riktigt gott - även om jag är osäker på hur det fungerar med mindre bryggningar då det lär vara ett ganska stort spel undertill - upp till 7 liter har jag hört. Då bombar min idé kraftigt om att göra mindre satser öl med kanske 20 liter mäskvatten - det skulle innebära att bortåt 35% av mäskvattnet inte är i direkt kontakt med maltbädden... :-/ 

En smidig termostat

Jo, att kunna jäsa i kyl/frys vore spännande. Inte bara för att hela delen med lagerölen öppnar sig utan även för annat.

Lite snabbkopplingar

De skulle sitta gott för recirkulering, kylning, whirlpool, tömning etc. 

8 kommentarer:

 1. Övning ger färdighet. Brygg vidare bara så blir dte nog succé till slut. Jag har bryggt 58 ggr hittills och jag känner att ungefär nu så kan jag börja stå för det jag brygger.
  Den där insatssilen var jag också skeptisk mot i början men det verkar fungera bra ändå. Man får bara lägga på 7 liter till mäskvattnet. 5kg malt gånger 3 plus 7 lika med 22 liter totalt. Sedan 10 liter lakvatten på det ungefär. Jättebra

  Hoppas din påsk var fylld med trevligheter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, insatssilen känns mer och mer åtråvärd! :-)
   Och det kommer lite bryggningar vad det lider, bara svårt att få tummen ur nu. Men saker och ting skall lugna sig lite på flera plan framöver så det är bara att pressa på ett litet tag till!

   Tack för all uppmuntran förresten!

   Radera
 2. Uppmuntran bjuder jag så gärna på. Finns massor av sånt här :)
  Jag fick till en bryggning nyligen igen. En till rätt simpel brown ale. Har dille på dessa nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brown Ale knyter ihop det bästa av flera världar på något vis tycker jag. Lättdrucket, men med lite smak, passar både i höstkrusk och i sommarvärme. :-)

   Radera
 3. Håller med fullständigt där. En bra allround ale helt enkelt. Passar till det mesta. En lagom ale.

  SvaraRadera
  Svar
  1. G'damn vad sugen jag blir nu! Och jag skall på fest ikväll och skall ändå till stan innan... Hmm... :-)

   Radera
 4. Vad köpte du för öl till festen då? Jag tycker den där Sam Adams Boston Ale är helt ok. Inte lika god som min 54a men ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehee - jag lät mitt behov av flaskor råda och köpte dussin-lager på back - och lite IPA, S:t Eriks påskål, lite mer av Dugges Golgata Bitter som jag verkligen gillade - och som jag tycker var betydligt mer brown ale än bitter... :-)

   Det blev iofs mest vin och mousserande ("Champagne") för att fira frugans nya jobb ändå. :-)

   Radera

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...