2013-08-14

Effektivitet?

Vad menar du med "effektivitet"?
Det låter som en enkel fråga, men i mitt fall så är det lite svävande. Jag inser att jag blandat ihop 'total efficiency' med 'brewhouse efficiency' och vad än värre är - också ibland med 'mash efficiency' när jag kollat i Beersmith.

Min effektivitet?

Jo, min mäskningseffektivitet tycks vara rimligt stabil på - det sanslösa underlaget av hela fyra Braumeisterbryggningar - på knappt 80%. När jag nu tittar på rätt siffror så kan jag inte klaga faktiskt - 75-80% låter helt OK i mina öron. 

Men min totala effektivitet... 

Nja, här har jag en hel del att jobba på tycks det. Mina Braumeisterbryggningar känns som hagelskott på en tavla ungefär, från ett första försök på 57,5% och vidare till 69,1% och sedan 68,8% och nu den sista (julölen) på 62,9%. När jag har rimligt utbyte av malten så är det irriterande att förlora en massa vört på vägen. 

Irriterande!

Vad kan jag göra åt det?
Jag har funderat lite på det där och har en liten lista med åtgärder, där jag dock redan gör några punkter, men skall försöka vara lite mer konsekvent i framtiden i alla fall:
  1. Krossa malten bättre
  2. Fukta malten i högre grad för att få mer hela skal
  3. Kolla och eventuellt justera pH
  4. Mäska ut i 10 minuter, 76°C
  5. Laka ur maltbädden - sakta! 
  6. Minska vörtbortfallet: 
   1. Bättre whirlpoolning
   2. Alltid klarningsmedel
   3. Vara mindre livrädd för att få med lite grums ner i jästunnan

Men hjälper det? 

Nja, det är väl i princip bara den sista punkten om att helt enkelt se till att få ut mer vört som tydligt hjälper till att öka den totala effektiviteten? De andra punkterna lär bara öka på mäskningseffektiviteten ytterligare och göra mycket litet åt den totala effektiviteten?

Är det värt det? 

"Normal" total effektivitet ligger mellan 70-80%, jag är uppe och nosar på 70%? 
Är det någon idé att pressa järnet på något annat än att göra grym, kvalitativ hembryggd öl? 
Näe, det får väl kosta lite, i sammahanget så handlar det om ett par tior hit eller dit, och inen behöver knappast ta samma hänsyn som kommersiella bryggerier gör, där ett par procent hit eller dit innebär tiotusentals kronor. 

Onödigt inlägg överhuvudtaget!

Japp, om igen så har jag babblat på om någonting som mynnat ut i typ.. - ingenting! :-) 
Men jag kommer hålla koll lite extra på punkterna ovan i alla fall. Braumeistern är ju begränsad till 5-5½kg malt och mäskningseffektiviteten gör en stor skillnad, framför allt vid lite större öl. Som bonus så minskar risken för kanaler och det är ganska små ansträngningar så det är bra punkter att hålla i bakhuvudet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...