2013-08-13

En mardrömsbryggning, Jamils Dry Stout (013)

För ganska exakt fjorton dagar sedan så skrev jag så här om min nästa bryggning:


NÄSTA BRYGGNING!


Det får bli en dry stout och receptet jag tänkt att utgå ifrån är en klassiker, det är Jamils Dry Stout;
Ett snyggt och enkelt recept med 70% Maris Otter, 20% kornflingor och 10% rostat korn. Bitterhumlad till drygt 30IBU. Och därtill ett enkelt, relativt lågt mäskschema för att få den att jäsa ut ordentligt - och Nottinghamjäst i svalare temperaturer för att ytterligare få till utjäsningen och en ren smak.
Alkoholhalten kommer efter flaskjäsning hamna på ungefär ~4,5%. Hyggligt moderat sådan och den möjliggör att man dricker både en och två. En bonus i sammanhanget är givetvis att den är drickklar snabbt också. Med lite medvind så skulle jag kunna njuta av den redan näst-nästa lördag! 

Mardrömsbryggning med lyckligt slut (tror jag)

Japp, den är nu äntligen gjord och det var ingen rolig bryggning måste jag säga.
Kortfattat så var det strul, strul strul som trots allt slutade i en korrekt vört ner i jästkärlet.

Hur tänker jag?

Receptet stipulerar att det rostade kornet "skall krossas/malas till damm" och precis detta gjorde jag, men jag började med det och ställde oklokt inte tillbaka min kvarn riktigt efteråt utan resterande malt blev också ganska finmald.
Detta resulterade att det blev kanaler i min maltbädd där det först strömmade upp, för att en liten stund senare spruta upp vört. Först beskedligt, sedan i ett djävla sprut som for ut under locket och dränkte allt bredvid min Braumeister.
Bara till att pausa, torka rent, plocka isär och röra i maltbädden.
Två gånger fick jag göra detta - även om översvämningen bara var första gången...

Koka över

Sedan är jag dum i huvudet och går ifrån en liten stund när jag väntar på att det skall koka upp, med locket på för att vinna litet tid... 
Överkok! 
Och som alltid så går det oerhört snabbt och är kladdigt och kletigt... 

Igen - hur tänker jag? 

Inspirerad av snygga videos på youtube så slänger jag i humlen hel. Och den virvlar runt supersnyggt och sprider sin härliga beska och sprider en finfin aromatisk doft i köket. 
Men... Japp, givetvis sätter pumpen igen sig toktotalt - och varför skulle den inte göra det?
Hur tänker jag egentligen - förutsatt att jag tänker alls?!  

Mer vattenproblematik!

Sedan är det småstrul oavbrutet med allt jag gör; jag lakar ur min maltbädd för första gången och spiller en massa vatten, vid kylning så trillar slangen ner på golvet och varmt vatten forsar ut - en kylning som dessutom säkert tog dubbelt så lång tid eftersom pumpen var igensatt också...  :-/ 

Men bra vört blev det! 

Prickade mängd och OG precis. 21 liter, 1.042-vört ner i tunnan efter mardrömmens slut. 
Och Nottingham sparkade igång jäsningen på några timmar. 
Så - provsmakning om ett par veckor.
Funderar på att döpa om den till typ 'Hard Work Stout' eller nå't...
Men jag gjorde också en ytterligare bryggning - mer om det i nästa inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...