2015-02-15

A Hobbit's Ale (028)

Dags för en session-öl(!) igen! Nu när två stark-starka belgare står och gottar till sig i flaskorna (T minus nästan 2 månader ungefär...) så inser jag med sinande ölförråd att jag måste fylla upp med en lite lättare öl.

Brun öl! 

Det är ju alltid smaskens med en välbalanserad brown ale, någonstans i session-zonen, och så ganska mycket av den? 
Enkelt. 
Och så blev det. 
Det blev inte en northern english brown ale med sin torrhet och tydliga humle, inte heller någon southern med lite småtunga sötma utan förhoppningen är att det faktiskt landar i något mellanting - mer i balans och lättdrucken. 

Ölen? 

Receptet är inspirerat från John Palmer's recept ’Elevenses Ale', jag justerade dock receptet efter vad jag hade hemma och kanske än mer - vad jag ville bli av med... :-) 
Titeln blev 'A Hobbits Ale' som är en variant på "There and Back Again"
- A Hobbit's Tale av Bilbo Baggins. Palmers recept bygger ju på vad hobbittarna skulle kunna ha druckit, så namnet känns ganska given. Dock så blir mitt rökinslag oerhört ringa jämfört med kraftig ekrökt vetemalt. 
Således sammanfattat: 
En engelsk brun, 23L. 
OG 1.045, uppskattat FG 1.013, IBU 23
Mäskning 60 minuter, kok 60 minuter, Nottingham torrjäst. 

Dagbok... 

2015-02-13
Näe, inte mycket att orda om. Jag mäskade högt för att ge Nottingham lite motstånd och se till att ölen inte jäser ut för mycket. 
Det mesta gick ändå som på räls, fast jag kom igång en smula senare än planerat och då jag testade att skölja maltbädden (maltpipan) med kallt vatten så sjönk givetvis (doh!) temperaturen drastiskt och det tog en hemskt långtråkig väntan på att vörten skulle komma upp i temperatur igen - hur tänkte jag där egentligen?? 
Således blev det betydligt mer av en heldag än jag planerat. 
Med 77% mäskeffektivitet och slutligen 24liter öl i tunnan, en pinne högre än beräknat (1.046) så måste jag säga att jag ändå är jättenöjd i det stora hela! 

2015-02-14
12h efter att jag dumpat i jästen så bubblar det redan hyggligt regelbundet. 
Härligt.

2015-02-15
Ett underbart soundtrack just nu - och taktfast! ;-)Om ni lyssnar ordentligt vid 7sekunder så hörs ett litet pip från katten som anser att matskålen behöver fyllas på också... :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...