Om BodÖL

Min utrustning

Stolt ägare till en Braumeister numera. Fungerar sjukt bra, gör bryggningen enklare - och gör att fokus hamnar på att utveckla receptet och smakerna snarare än den tekniska gången kring bryggningen - även om det inte är friskrivet någånstans. :-)

Min filosofi och funderingar

Jag börjar tro mer och mer på att göra mindre öl.
Att smakmaximera allt idag gör att när jag smakar på öl som nästan chockade mig för ett antal år sedan så smakar de... ingenting numera! Men visst, givetvis gör de det, det är bara jag som kalibrerat min smak mot humledopade, oljetjocka stouts över tid.

Förlorar något 

Vad är det man förlorar på vägen när en fortsatt utveckling höjer minimiribban för smakerna?
Nej, jag tror att jag personligen snarare vill utveckla min förmåga att njuta av små, diskreta - men tydliga smaker. Säger jag som ändå har en massa stark öl i min öllogg, även om det börjar bli skillnad nu på slutet lite... :-)
Men jag påstår att säger man att "Guinness smakar vatten" så missar man antagligen många små, fina nyanser. Tror jag.

Men varför brygger jag? 

Är det för att brygga vad JAG vill ha? 

Njae, Systembolaget har sådant utbud att jag svårligen kan ta mig igenom alla och inte har jag så avancerad/annorlunda smak, så nej. 

Öka mina kunskaper? 

Absolut! Jag började med att förvånat utbrista "öl är ju gott" för några år sedan och när man inser vilken variation det är på öl så blir man fascinerad och intresserad. 

Utveckla mina smaklökar? 

Nej, men det faller ändå en smula under att öka på kunskapsnivån. Vad är det för smak som vissa maltsorter ger upphov till etc. 

Bortglömda öl? 

Nä, även om det känns frestande så tror jag att de öltyper som överlevt har överlevt för att de är bra och jag lär ha tillräckligt med att botanisera kring dem så att det räcker livet ut! Men man skall inte heller säga aldrig... ;-) 

Uttrycka mig konstnärligt? 

Näe, det tycker jag inte riktigt. Men samtidigt så visst vill jag imponera med mina skapelser, jag vill ha lite reaktioner och jo, när man är lite flera på fest så vill jag nog gärna glänsa med mina öl? Fast det har väl ärligt talat inte hänt riktigt än... :-( 

Meditation? 

Jo, men framför allt är det en härlig känsla efteråt. Så meditation/hobby/egentid - absolut! 

Tävla? 

Nej! Jag är inte tävlingsinriktad, tycker att det är konstigt och lätt sjukligt om man måste ställa sina egna prestationer mot andras hela tiden. Men visst har jag lekt med tanken om att ställa upp i SM, kanske mest för att få professionella omdömen och råd, så vi får se i framtiden (läs 2015). 

Karriär? 

Nej. Det skulle jag aldrig orka med. Hua! 

Bästa ölet? 

Jo, att vara i nivå och gärna överglänsa kommersiella öl som jag tycker om är onekligen en drivkraft faktiskt. Har jag gjort det då? Njae, inte än tycker jag. Men det kommer! ;-) 

Ekonomi? 

Hm, konstigt nog så faller jag igenom lite då och då och räknar på hur mycket en flaska av mitt egengjorda öl skulle kostat. Exklusive material och tid - annars hade man väl slutat omedelbums då man mer eller mindre jäser bort sin tid... ;-) 

Sociala(*) skäl? 

Tänkte först säga nej på detta, men när jag tänkt efter en smula så visst sjutton spelar det in. Jag har givande diskussioner med en jobbarkompis som också brygger så där handlar det om ett socialt utbyte av funderingar och tankar. 
Jag är själv inte med i någon bryggklubb lokalt och mig veterligen finns det inte något realistiskt alternativ i Jönköpingstrakten heller. Det var på väg att startas någonting, men det verkade inte helt seriöst så jag avvaktade och det tycks ha dött av sig själv. 
Medlem i SHBF är man ju givetvis i alla fall... ;-) 

KVALITET VS KOSTNADER

En av de stora fördelarna är ju att man kan lägga några spänn extra per flaska för att verkligen kunna pressa ur det bästa ur ett recept. Det är något som få kommersiella bryggerier kan, de måste hålla nere kostnaderna och måste ställa kvalitén mot avkastning hela tiden. Gör man en enklare SMaSH så kan man nog komma undan med runt sju spänn litern (exkl frakter och andra kostnader) så visst man kan göra riktigt billig öl hemma om det nu är drivkraften. Det går dessutom att pressa de där sju kronorna ytterligare om man vill. 
Den dyraste jag själv gjort kostade lite drygt 30spänn litern så det är väl ungefär mitt egna spann vad gäller kostnaderna för ingredienser; mellan en tia och en trettiolapp. Dock skall man komma ihåg att det ändå skenar iväg ganska fort då det kommer till ompackningskonstnader och frakt. I mitt fall så ökar omkostnaderna för ingredienserna med drygt 30%, ungefär en tia till per liter. Och räknar man in vad resten av utrustningen kostat så är det sannolikt en rejäl förlustaffär tills man är uppe i några tusen liter tror jag... ;-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...