2011-10-18

Tysk Weißbier på jäsning! Dag 1

Äntligen som man brukar ropa!
Hela alltet - utom vattnet...
Var börjar man?
Ungefär som jag i badkaret - en hel
 del sticker upp ovanför ytan... ;-) 
Smartast är nog att sätta burkarna i varmt vatten så att sirapen blir någorlunda lättrinnigt...
(Brände mig som satan - mental note - använd handduk nästa gång...)
Sagt som gjort, en styck TC Brewmaster Wheat Beer 1,7 kg och TC Wheat Malt 1,5 kg (ohumlad sirap) hamnade i vattenbad. Där fick de stå i en 20 minuter ungefär.
Rengöring!
Jo, trots noggrant rengjord jästunna så passade jag på att skölja ur den en gång extra, helst hade jag velat ha någon desinfektionsvätska som StarSan, men det står på inköpslistan tillsammans med en massa annat just nu...
*efter löning*

En liten humlepåse uppe
i vänstra hörnet; grön.  
Humlekok
Jo, även om det brukar vara en liten eller ringa humleprofil på veteöl så kokade jag min lilla "te-påse" med humle i nästan 30 minuter.
En lite konstig doft spred sig runt i köket. Inte helt oangenämt, men inte heller någon väldoft. Lite som vått hö, fast med en hint av mint - men utan kyla. Mint luktar ju lite kyligt på något sätt, men inte här. Svårt att förklara faktiskt.
Humlen heter förresten Hersbrucker. En überklassiker för tyska, ljusa lagers tydligen.
Skum utan jäst. 
Jästen
Jag lät den ligga i skummet i runt en halvtimme innan jag skvimpade runt med tunnan så att all jäst hamnade i vörten. Jag tror att det är effektivast.
Tempen låg på ungefär 24°C, kanske lite drygt. Men jag vill gärna ha jäsningen i de trakterna då jästen skall ordna estrar där skumbanan och annat mumsigt i min nästan klassiskt veteöl (med för mycket malt för att vara rasren dock, eller hur, J?).
Skum med jäst. 
Och Original Gravity på?
1.063! WTF??
Jo, den var mycket högre än jag väntat mig!
Jag ploppade i min hydrometer och snurrade på den samtidigt som jag sköt ner den i vörtprovet.
Den snurrade och snurrade samtidigt som den majestätiskt och sakta sköt upp genom den söta vörten.
Och den fortsatte uppåt.. och fortsatte.. och fortsatte - och stannade inte förrän 1.063!
Fel!
Oj! När jag räknade ihop ingredienserna så trodde jag att den skulle hamna på mellan 1.051-59. 
Men felmarginalen är stor, mycket stor, det är jag medveten om - men det var mer än jag trodde! Kanske pressar temperaturen på vörten upp den någon grad? Oavsett så hamnar förhoppningsvis mitt FG antgligen på 1.014-15 - då som först är alkoholstyrkan runt de utlovade 7 procenten.
Jäsningstid
Jag räknar med att jäsningen tar bortåt två veckor ungefär. Tvärtemot min första bryggning så skall jag hålla mig lite mer kall och börja kolla brygden först efter 12-13 dagar. Det är grymt onödigt att slänga bort en massa öl bara för att jag är nyfiken i överkant...
Och smaken? Hur smakade det?
Riktigt, riktigt gott faktiskt. Ruskigt sött, starka toffée-toner som avslutades i en ganska mumsig, men svag, beska. Baserat på detta så är jag lite missnöjd att det var så liten humlebeska. Missförstå mig rätt - det skall och bör nog vara ganska måttlig beska i bakgrunden på ett slikt öl, men jag vill nog ha lite mer tryck i beskan ändå. Nu ligger iofs humlepåsen med i brygden och sätter kanske lite mer karaktär på ölet till slut - vi får se. Spännande som fan är det i alla fall! :-)
Mörkt!
Jag hade placerat jästunnan vid sidan av i hallen uppe förra gången, men den var faktiskt lite i vägen och jag var också orolig för drag och annat hela tiden. Så efter moget övervägande (och en storstädande fru) så blev en garderob över.
Den är placerad mitt i huset så jag tror att både temperatur och ljusförhållandena (mörker!) kommer vara perfekt för ölet. Jag är lite osäker på hur pass viktigt det egentligen är med att jäsa i mörker - direkt solsken förstår jag är lite farligt då det säkert kan döda jästen, men i en mörkare del i ett rum? Njae... Men nu med garderoben så behöver jag inte heller chansa... ;-)
Återkommer säkert imorrn med en liten okulär besiktning av jästillståndet...
---

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...