2011-11-06

Dunderglögg, dag 1 och 2

Ja, då var årets glögg satt. Enkelt och det luktar sinnesexpanderande gott!
Receptet - exakta mängder:
  • 5 liter Svagdricka
  • 5st potatisar, skalade och skivade
  • 1st påse russin (250g)
  • 1st  Kanelstång
  • 1st påse med hela kardemummakärnor (12g)
  • 1st påse hela kryddnejlikor (11g)
  • 1st bit ingefära, skalad och skivad (28g)
  • 2,5kg strösocker
  • 1st Kronjäst (50g)
Stå i rumstemperatur så att allt är lagom varmt, rör ihop rejält och jag slog den på en jästunna med jäslås på. Dels för att jag hade en och dels för att det faktiskt är mysigt med bubblandet... Men det fungerar nog alldeles utmärkt med en noga rengjord 10l hink med plastfolie över. Gör några små hål i folien och vääänta.

Film och annat efter klippet:

Dag 2 - bubblande

Det bubblar ungefär var 30:sekund nu, en liten burst, en pust. Jag kan inte se någon direkt skumkrona, men det är oerhört svårt att se igenom plasten i tunnan.
Väntan
Då är det bara slå sig till ro och vänta de tre veckorna som den skall jäsa ut och mogna en smula. Under tiden får man nöja sig med den enormt goda doft som sprids kring tunnan. Det luktar verkligen enormt gott av klassiskt klassisk glögg (säg det snabbt efter några glas sedan...).
Alkoholstyrkan?
Ja, det är frågan.
Vanlig brödjäst kan tåla upp till 12% har jag hört, men den producerar mycket koldixoid och en del smaker som normalt sett inte är önskvärda i öl/vin/cider. I glöggen försvinner felsmakerna nog bland de massiva kryddorna till största delen. Men personligen tror jag att det är fördelaktigt om man - efter den börjat jäsa riktigt - kan ha brygden stående lite, lite svalare. Jäst brukar producera färre estrar vid lägre temperatur så en del av de oönskade smakerna uppkommer kanske aldrig. I vissa öl, ex Weißbier så är det ibland fördelaktigt med just sådana estrar då de ger upphov till andra smaker, ex skumbanan och nejlika.
Men vad sade mätningen??
Ja du, inte ett skit faktiskt - min mätare gick inte så långt!
Efter det att jag sänkte ner hydrometern så trodde jag att något kommit emellan; ett potatisskal, lite kryddor eller något annat - eftersom hydrometern helt enkelt faktiskt "fastnade", alltså tvärstannade halvvägs ner. Som om den slog i botten nästan! När jag tittade efter så insåg jag att det mer handlade om att det är så mycket socker i att min mätare inte räcker till!
Så vad hamnar den på? 
Ja... Säg kanske 1.140 (titta på bilden och gissa själv!)?
Då hamnar FG någonstans runt 1.050 för att det skall vara ungefär 12%. Ruskigt sött lär det bli - och starkt!
Men alla de här beräkningarna är hugaligen mellan tummen och pekfingret då min första mätning mer eller mindre faktiskt är värdelös. Tyvärr var jag inte lika smart som tipset (tack J) att späda ut med hälften vatten... Tyvärr.

Men blir det riktigt gott så är det inte otroligt att det hamnar en till i tunnan innan jul... :-)

Häng med!
---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...