2012-02-06

Provsmakning av J's APA

Då är det dags för min nästa prövning - denna gång en Amerikansk Pale Ale (BJCP 10A).
En hel del humle förväntar jag mig och en ringa maltighet och säkert lite citrus där någonstans.
J: Jag tog bilden på glaset,
men drack i min konjaks-
kupa... ;-)
Utseende: 
Medeldjup bärnsten, lite disig. Ett fint huvud, riktigt skummigt, sätter sig på toppen och vägrar försvinna. På glasets insida blir det draperade klumpar kvar. När nivån sjunker - och det gör den fort - så blir skumhuvudet kvar. Jättefint!
Doft:
Ren och fin beska, tropiska frukter, främst grape och lite ananas. Ananasen ökar lite när temperaturen senare ökar lite i ölen.
Smak:
Väldigt lite maltighet. En hel del grape, fina citrontoner kommer och går och avbryts sedan av en lite metallisk beska som kryper upp bakifrån och sprider sig som värme i munnen. Efteråt sitter en mycket vän beska kvar och ber om påfyllning. Det är en hel del humle som sticker fram, riktigt gott.
Mun:
Mjuk med fin kolsyra. Möjligen lite ofyllig, inte vattnig, men "lättrinnande"?
Overall:
En god APA, med en bra och alldeles lagom humleprofil (för mig!). En riktigt bra öl detta också!
Jag skall egentligen inte uttala mig huruvida denna exakt stämmer med profilen för en Am Pale Ale (BJCP 10A), men såvitt jag kan läsa mig till så stämmer den alldeles utmärkt.
Och du...
Du har väl inte missat min provsmakning av J's Blonde?

--- 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...