2012-05-27

London Porter Clone - första allgrain-bryggningen...

Tyvärr inser jag att jag inte alls hunnit eller tänkt på att ta de bilder jag planerat att göra. :-(
Men till bryggningen - det handlar om en hembryggd klonFuller's London Porter och låt oss börja med de mer uppenbara misstagen... :-)

Klumpskallen jag...

Nej, det är inte fel på min
kameralins... :-)
Att försöka ta preboil OG med 78°C-vatten i mitt billiga b-plaströr ifrån Coopers DIY Beerkit...
Kan meddela att mitt klumpiga misstag slog mig omedelbart när röret mjuknade och snabbt började säcka ihop... Hahaa, ja - jag har tänkt att köpa nytt länge, men nu blir det med nästa beställning! 

Klumpigt och onödligt

En annan klumpskallepryl var att jag tog sönder min hydrometer precis innan bryggningen, när jag plockade fram de sista prylarna. Plockade på mig för mycket, tappade den i golvet - i förpackningen - och knäck... Men eftersom den faktiskt är så pass skör som den ändå är så hade jag faktiskt en (med bättre skala!) i reserv! :-)

Många och viktiga lärdomar

Yes, det blev till att brygga
utomhus. Strålande väder
och bara så skönt.
För att ta det mest grundläggande - jag borde ha gjort alltid en mindre batch som min första all-grain. 19L är på gränsen vad jag tror går att göra med BIAB och en 29L gryta utan ytterligare slabb med lakning och annat. Jag borde ha förstått att skala ner receptet till 10, kanske 12L istället. Den vatten- och maltfyllda BIAB-påsen är svårhanterlig och fick inte plats i IKEAs stora durkslag så det kladdades ner utanpå och innanför isoleringen på grytan rejält.
Påsen höll! Alltså,  närmre 10kg blöt malt är tungt - det sträckte bra i sömmarna!
Det blev i princip inget grums (synligt) alls i grytan - inte heller blev det kvar någon vört i plattvärmeväxlaren. I praktiken 100% av det som fanns i grytan hamnade också i jäskärlet. IKEAs Sarita-tyg rulez förresten!
Saftsilen jag använda ner i jäshinken sattes igen totalt av riktigt fint grums och jag fick stanna pumpen flera gånger för att vänta ut den. Kommer att röra i den lite mer för att öka genomtakten.
Allt blir klabbigt, slabbigt och droppigt. 
En refraktometer hamnar på önskelistan. Det vore supersmidigt att slippa slabba med hydrometern och en massa vört.
Finfin gröt på 5,2kg malt och
en massa vatten. Mums!
Blanda malten bättre - utmäskningen på 78°C blev lite av ett fiasko då tempen snabbt sjönk till 74°C. Visst - lite ny värme och ytterligare omrörning ordnade det, men bättre genomrörning i framtiden. Samtidigt så fungerade isoleringen väl (tappade 1°C/h) och planerna på ett ytterligare lager isolering förkastas i och med detta.
Jag räknade fel som sjutton vad gäller volymen, när brygden är ihälld i jästunnan så fattades det drygt 3L (15%) för att komma upp i mitt planerade OG på 1.054. ((Current Gravity x Current Volume) / Desired Gravity = Final Volume, tack J.)
Dessutom så borde jag ha börjat tidigare. Att fylla på vatten och påbörja bryggningen vid halv fem på eftermiddagen är bara genompuckat - eftersom det inte ens var klart till tio-tiden på kvällen. Och jag har gott om disk kvar till idag... :-(
Försök inte att göra massa annat under tiden - att grilla och ordna käk exempelvis...

Bäst!

Uppe i ovankant syns en del
av det första vi malde - inga
hela fröskal där direkt...
Egentligen alltihop då jag tycker att det gick oerhört bra trots allt.
J's hjälp med malningen med sin motordrivna Corona var ovärderlig.
Vi prövade att fukta malten med en blomspruta innan och jag vågar påstå att det inte går att få så mycket bättre krossad malt än den vi åstadkom.
Suveränt!
Har tidigare funderat på att köpa färdigmalt - i alla fall basmalt - men bara doften i sig när man maler malten är värt allt besvär! *adderar en kvarn till önskelistan*

En extra hand

Mats, min handhjälp vid bryggningen - inte så jobbigt, men oerhört viktigt. Både som moraliskt stöd och som en hjälpande hand några gånger då momenten blir krångliga.
Dessutom fick jag nöjet att besserwissra mig rejält i och omkring de egentligen ganska grunda kunskaper jag har i ölbryggningens konst.

Å de tråkiga sakerna...

Jo, allt var inte frid och fröjd. Det finns en hel del att fundera över och att smälta till nästa bryggning (å vad sjutton nu det blir?).

Dåligt kok

Malt! Och jag tror att det går
att urskilja både Pale Ale-,
karamell-, brun- samt
chokladmalten på bilden?
Jag tycker att min gryta hade svårt att få till ett rejält, rullande kok. Den är märkt 2000W, men ändå så blir det inte riktigt bra. Jag fick halvt lägga på locket för att det skulle rulla runt. Inte så mycket att göra åt - kanske mer isolering, men mer sannolikt får jag acceptera och ha någonting färdigt för att delvis täcka öppningen när det är dags. 

Kylningen var ganska kass

Trots plattvärmeväxlare och pump så tog det 14 minuter att tömma grytan och vörten hamnade på 30°C.
Kasst.
Det blir till att öka på kylvattengenomströmningen samt minska spänningen till pumpen vilket förhoppningsvis gör att vörten strömmar långsammare igenom plattvärmeväxlaren. Jag fick iofs vänta in en igensatt saftsil vilket tog mycket tid samt att slangen från kranen till VV var väldigt lång, samt att vattentrycket på övervåningen är betydligt mycket sämre än nere i källaren där jag tänker brygga i framtiden. Så potentialen för att detta blir bättre framledes är ganska stor.

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...