2012-05-27

London Porter Clone - "Houston, I got bubble in the jäsrör"

Japp, så här såg det ut för några timmar sedan:
Det tog med andra ord ganska exakt 6h innan det började bubbla. Jag var lite orolig eftersom det var första gången jag använde mig av ett "smackpack" och min London Ale Jäst hade klumpat ihop sig till vad som mest såg ut som smulad brödjäst. Men jag pitchade det i alla fall och nu några timmar senare så bubblar det bra.

Temperaturen?

Ja, den är låg, riktigt låg - 16,7°C. Men enligt receptet så skall den ligga på ~17°C, jag antar att det är för att få en riktigt ren jäsning med ett minimum av bismaker från jästen?

Update

Japp, nu bubblar det rejält.
En fundering bara - det syns dåligt på min film, men den första filmen ovan, den som är några timmar gammal så är jäsröret fyllt med StarSan. Lite disig starsan sådär. I den andra filmen, tagen några timmar senare så har StarSanet klarnat och är klart som vatten!? Jag upplevde samma sak i julas när jag bryggde julglögg - men då noterade jag det bara och fortsatte med mina sysslor.
Kan det vara så att kolsyran sänker pH:t i StarSanet och därmed på något sätt klarnar av det? Spännande va? Ingen annan med samma erfarenheter?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...