2012-05-25

Jästen smackad!

Igår skrev jag:

Det är en London ESB Ale jäst (länk) där jästen ligger i en stor förpackning och inuti den så ligger det en näringspåse som man "smackar" sönder innan jästen skall användas. Påsen sväller p g a CO2-utsöndringen.
Man ser då att jästen är pigg och redo att användas. Några timmar innan skall vara lagom - men en idé tycks vara att man utökar detta med ett dygn per månad sedan tillverkningsdatumet.
I mitt fall så är paketet inte ens en månad gammalt och jag smackar då den kvällen innan. Från kylskåpet, smackar den, ställer den på bänken för att låta den svälla i ~21h, sedan hälls det ner i brygden.
Hm, smackade min för tre timmar sedan och den är übersvälld redan! Tror inte att trött jäst är något av mina huvudsakliga problem imorgon... :-)

Orosmoment

 Mina huvudsakliga orosmoment är i skrivande stund:
  • Något skiter sig med malningen, oklart vad
  • Effektiviteten - tänk om jag får ut 40% eller nå't... :-( 

Fundering... 

Livebloggning - kan de va nå't?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...