2012-05-13

Ny utrustning - och helmaltsmäskning!

Nu är det dags igen! Och det är mängder av nyheter för mig.

Utrustningen

Siktet har länge varit inställt på Brew-In-A-Bag (BIAB) och helmäskning. Kostnaden per bryggning blir lägre (iom helmäsknining), flexibiliteten ökar (helmäskning jöh!) och dessutom blir det ett kärl mindre att hålla reda på (BIAB) - men samtidigt går eventuellt effektiviteten (hur mycket socker man får ur malten) ner något samt att det blir (generellt) sett något mindre batcher. Det sägs också att det är risk med grumligare öl, men jag tror den är något överdriven och antagligen ganska lätt motverkad. 

BIAB?

Helt enkelt att man mäskar i en (stor!) påse direkt i kokkärlet. Efter mäskning/stöpning så lyfter man ur påsen, låter den droppa av och så kan man sätta igång ett rullande kok och börja ge humlegivorna. Kyla, ner i jäskärlet och tillsätt jäst och - HÄPP! :-)
Förresten - ett supertack till min skräddartalangfulla svärfar som svurit och kämpat och sytt ihop min BIAB-påse. Grymt! Ja, och några humlepåsar dessutom!

En liten video om o kring BIAB:

Utrustningsnyheter! 

Jag har själv skaffat mig en Bielmeier som jag draperat i ett lager (14mm) liggunderlag som isolation. Vid senare tillfälle kommer jag att pimpa den med en ny kran (kulventil).
Till skillnad från videon ovan så har jag istället för kylspriral investerat i en plattvärmeväxlare.
Dels för att få kortare kyltid och för att den är mer lätthanterlig. Risken är väl att det fastnar grums i plattvärmeväxlaren, men en noggrann hantering av BIAB-påsen samt humlepåsarna skall förhoppningsvis förebygga detta till viss del. Ja, och så lite vanlig vettig renlighet också...
Jag har också investerat i en (JULA) pump för att pumpa (suga) genom vörten än fortare genom plattvärmeväxlaren. Det har ju annars sina praktiska problem att ha grytan högt, högt för att få tillräcklig fallhöjd ner till plattvärmeväxlaren och sedan jäshink under den. Tänk 20 liter kokande vört i en gryta uppe på ett högt bord så förstår ni... ;-)

Min uppsättning blir som så:

Hm, den snygga dammen får representera avloppet, månne lite förskönat... :-)
Så - varm vört och kallt vatten in i plattvärmeväxlaren och ut kommer 20° vört och varmt vatten. Ja, i teorin i alla fall. I verkligheten får vi se senare. 

Funderingar kring uppsättningen

Julas pump suger och kan därför enkelt placeras efter plattvärmeväxlaren. Det har som fördel att då blir det i huvudsak ovarm vört som den pumpar runt vilket skall minska risken för att den ger smak ifrån sig samt öka livslängden hoppas jag på. Pumpen kommer senare också att användas för att dra runt rengöring etc kan jag tänka mig.

Allgrain!

Ja, jag tar det stora steget direkt ifrån satsbryggning till all-grain. Och mitt första försök kommer bli en klon på en av mina absoluta favoritöl - "som en choklad-/kaffebakelse i vätskeform":

(Recept ifrån BYO)

Fuller’s London Porter clone
(5 gallons/ 19 L, all-grain)
OG = 1.054  FG = 1.014
IBU = 30  SRM = 46  ABV = 5.4%
Ingredients
8.27 lbs. (3.75 kg) Muntons pale ale malt
1.0 lb. (0.45 kg) crystal malt (75 °L)
1.5 lbs. (0.68 kg) brown malt
0.75 lb. (0.34 kg) chocolate malt
6.25 AAU Fuggle hops (60 min) (1.3 oz./37 g of 4.7% alpha acids)
3.15 AAU Fuggle hops (15 min) (0.67 oz./19 g of 4.7% alpha acids)
Wyeast 1968 (London ESB) or White Labs WLP002 (English Ale) yeast
Step by Step
Mash at 153 °F (67 °C) for 60 minutes at mash thickness of 1.3 qt./lb. Boil for 60 minutes, adding hops at times indicated. Cool wort, transfer to fermenter and pitch yeast. Ferment at 62 °F (17 °C).

Flytande jäst

Som om det inte räcker med att det är ny utrustning och ett nytt sätt att brygga så skall jag också använda flytande jäst - en smack-pack.
London ESB Ale jäst (Brewer's Choice 1968 Activator).
Ny typ av hantering av jäst, en helt ny jäst för mig och enligt många så tvingas man göra en diacetylrast i slutet på jäsningen - en temporär ökning av temperaturen. Är inte helt 100% om jag kommer göra rasten med denna sats, vi får se. I så fall ser jäs-schemat/-planen ut som följer:
  • 5dgr i 17°
  • 2dgr i 22°
  • 7dgr i 17°, sekundär

Vattnet och vattenbehandling

Ja, jag kommer dessutom att hämta vatten ifrån mina svärföräldrar inne i Jönköping, stadsvatten. Neutralt utan några större svängningar åt något håll.
Jag är lite orolig för att vattnet är för mjuk, eller snarare ohårt då det tydligen kan göra mörkare öl som porter och stout lite syrliga. Jag inser också att jag har ganska mycket att lära vad gäller vattenreglering, i ärlighetens namn i princip det mesta... :o( 

Gratisreklam!

Håller du på med någonting med hembryggning att göra så har ni kommit i kontakt med Humle.se innan - om inte så skall jag göra lite gratisreklam här - de är enormt bra!

När?

Ja, det är tiotusenkronorsfrågan det. Kommande helg är vi på Öland där jag skall provsmaka farsgubbens båda öl - superspännande! Och det ser mörkt ut kommande helger efter det också... :-(
Men minsta omplanering så sticker jag mellan med min premiärhelmäskning! Någon dag/kväll framöver så måste jag få min malt krossad också - än har jag ju inte skaffat mig någon kvarn...

Jag skriver mer när det närmar sig! :-)

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...