2012-06-09

Dag 14, London Porter Clone, bra - och dåååligt...

Vilken konstig upplösning det blev på bilden??
Men huvudsaken är färgen på min öl och den framgår ganska tydligt på bilden tycker jag. Jag har ansträngt mig rejält för att få rätt färg på bilden, iPhone är inte världsbäst på realistiska färger s a s...

Bra smak!

Jag är så oerhört nöjd med smaken på ölet. Det är oerhört mjukt, med tydliga och mjuka choklad-/kaffetoner med ett mycket lätt bett av beskan i efterhand. Beskan är lite väl tydlig tycker jag, men jag räknar kallt med att den minskar när den legat på flaska några veckor. Inga felsmaker som jag kan känna - oerhört fin! Lång fin eftersmak också.

Men...

En riktigt trist sak - den ligger på 1.023 när jag (och receptet) siktat på 1.014! :-O
Jästen har varit superpigg och glad, det har bubblat friskt så varför har jästen bara släppt taget?

Spekulationer

Det som ej utjäst öl brukar bero på är tydligen oftast för dåligt syresatt vört eller för lite jäst. Jag underpitchade inte tycker jag med ett paket Wyeast och 1.054 - jag skakade tunnan som besatt innan jag pitchade jästen, i runda tal en kvart...Jag tror inte riktigt på något av dessa två hypoteser faktiskt.

Eller..?

Kan jag mätt temperaturen fel vid mäskningen? Så att jag i realiteten låg för högt? Och därför får så mycket restsötma? Känns mer som en solid och korrekt hypotes i mina öron faktiskt. Ja, vi får se.
Imorrn så tar jag ett nytt prov så det inte sjunker sakta. Annars åker det på flaska med priming i i alla fall. Jag har sett flera testa att vräka på mer jäst i sådana här fall och får de igång jäsningen igen så riskerar de tydligen att jäsa ut för mycket och få rent av torr öl. Jag tar hellre mindre alkohol och mer restsötma i mina öl. Kör ändå i Coopers PET-flaskor så jag riskerar nog inte flasksprängningar i första taget... ;-)
---
Mer funderingar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...