2012-06-10

Dag 15, London Porter Clone, fortsatta funderingar om SG:t

Jo, att pitcha ett paket wyeast i 19L är egentligen underpitchning, men det borde hålla i alla fall.
Räcker det med ett paket utan förkultur? Som tumregel kan sägas att förkultur som regel inte är nödvändig med färsk jäst från ett paket Wyeast Activator™ eller ett rör från White Labs, om man ska jäsa upp till 20-25 liter ale eller 10-15 liter lager av normal styrka.
(Från Humle)

Jästen?

Men skall man hårddra det teoretiskt så räcker tydligen bara ett paket till drygt hälften så mycket vört, men i praktiken under normala fall så räcker det. I mitt fall så tror jag att problemet är mängden jäst kombinerat med temperaturen som låg i underkant för jästen (17°C). Kanske har det stressat och tröttat ut jästen i förtid.

Imorse

Oavsett så har jag nyss gungat runt tunnan så att jästen skall röras upp och kanske vakna till. Vi får se om det börjar bubbla försiktigt igen eller om jag får pitcha i ny jäst för att pressa ner FG:t. Det sker nog i så fall i morrn eller i övermorgon.

En titt i BeerSmith på mitt recept

Nu följde jag inte ett gjort recept i Beersmith utan snickrade ihop det i efterhand, med mer exakt de maltsorter etc som jag använt. Ja, jag gjorde det mest som övning och för att det är roligt. Jag skummade siffrorna och blev förtjust när de var ungefär som i receptet.

Men... 

När jag nu tittar närmre på det så står förväntat SG på... trumvirvel... 1.018! (Det är nu på 1.023)
Plötsligt tycker jag inte att det känns så oerhört långväga att jag värmde upp min maltgröt lite för mycket och därmed pushade upp SG:t ett par pinnhål?

Statusrapport

Oavsett så har jag rört runt lite i ölen, men än så länge - 6h senare så verkar det inte ha fått någon som helst effekt.

Frågan är... 

Ny jäst i tunnan för att pressa ner de där sista sockret - eller bara flaska och strunta i det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...