2012-06-03

London Porter Clone, dag 8 - flytten

Jag har haft min jästunna stående i knappt 17°C i en dryg vecka nu. Det kraftiga bubblandet från de första dagarna är nu snarare något bubbel i minuten ungefär.

Boosta den?

För att hjälpa jästen lite på traven så har jag nu flyttat upp jästunnan till 20°C och jag hoppas att detta skall fungera som en diacetylrast. Jag vill bara att risken skall minska, framför allt då min jäst är känd för att kunna producera en del sådant - London ESB Ale jäst (Brewer's Choice 1968 Activator).
Men det skadar ju inte och det var ingen match att släpa upp jästunnan med 19L öl i, uppför två trappor... Men nu står den där den står och jag känner mig nöjd.
Jag passade på att ställa den mörkt, men på ett ställe som möjliggör flaskning direkt på plats - så slipper jag flytta den igen sedan. :-)

Jästen?

En sak jag ändå funderar på är jästen. Jag är lite sugen på att spara den till nästa, eller nästnästa bryggning. Efter att nu förhoppningsvis gjort en drickbar klon på Fuller's London Porter så kikar jag lystet på att göra något inspirerat av Fuller's Golden Pride... Och även där så handlar det om samma jäst. Ja, vi får se i alla fall!

Jästen!

Bilden till höger visar dels jästkakan i botten (bilden i botten) och kreusen (bilden ovanför).

Hur skall jag göra? 

  • Jag kommer svirvla runt jästgeggan som blir kvar i flaskningen och sedan fånga upp den i ett rengjort och desinficerat kärl (1-2L). 
  • Ställer in det i kylskåpet med plast över sig i någon eller ett par timmar. Under den tiden hoppas jag på att den skall separera ordentligt i olika lager. 
  • Hälla av ölgeggan som förhoppningsvis nu ligger överst. 
  • Fånga upp ett par deciliter av den aktiva jästen som ligger i mitten. Underst skräp och död jäst, överst jäst som lever, men som inte flockulerar riktigt, d v s den är trött och gammal. 
  • I med den aktiva jästen i rengjorda och desinficerade burkar m lock. 
  • Skjuts in i kylen! 
  • Klart!
Ja, hoppas jag... Har jag missuppfattat något så kommentera gärna! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...