2012-07-24

London Porter Clone, dag 56 - provsmakning!

Så var det äntligen dags att provsmaka min London Porter Clone!

Film!

En liten film om hur det gick till. Och jag vet att man inte skall "smälla av" kapsylen, men jag kände att man var tvungen att ställa till mer lite show... :-)
Uppskattat av damerna i sällskapet i alla fall! Min fru var kameraman och den som hoppar av skratt efter "poppet"! :-)

Glaset?

Jag provdricker numera min öl i ett stort rödvinsglas. Dels för att jag inte orkar skaffa mig riktiga ölprovarglas (läs - det är fullt i mitt vitrinskåp) och dels för att de fungerar riktigt bra och är brutalt ståtliga att titta på! :-)
Bild nedan.

För ögat

Som synes är det en riktigt mörk Porter med en brun-röd kant på om man håller upp den mot ljuset. Ett fint huvud som hängde kvar länge och väl. Cremefärgat skum.

För näsan

Lite förvånande nog så luktar det lite Check - lakrisgodiset. Choklad och rostad malt finns också i den direkta upplevelsen. Jag kan känna en lite småtråkig syrlig jästdoft också, något som säkert försvinner med mer lagring - 4 veckor på flaskan i skrivande stund.

För smaklökarna

En hygglig balans tycker jag nog. Trodde att den skulle vara för söt (OG 1.020) men den är sådär porter-rätt vattnigt fyllig med en oerhört lättdrucken potential.
Rostat maltig med en lätt humlebeska som finfint balanserar upp den mörk choklad-sötma som ändå slår igenom. En ton av salmiak dansar också fram på tungan. Lite jästiga toner skymtar i smaken lite här och där.
Lite mer lagring lär göra underverk tror jag. Jag tycker mig känna lite alkohol också vilket förvånar mig då alkoholhalten är på 4,9%.

I eftersmaken

En tydlig lakritssmak ligger kvar i svalget på mig, lite rostad malt och en lätt (mörk!) chokladighet svävar också kvar. Kanske är det eftersmaken som är det bästa i ölet just nu.

Framtiden för ölet?

Mitt vackra rödvins-/ölprovarglas.
Med ett vackert skum från min
London Porter Clone.
När man läser runt lite så verkar väldigt många initierade prata om både "tre och fyra månaders lagring som absolut minimun" på sina porters. Kanske stämmer det, givetvis är det beroende på vad de brukar göra för typ av porter, kanske alla kör med "imperial porters" eller nåt? :-)

Mer lagring blir det!

Lagringen kommer inte skada i alla fall. Jag kommer att lagra den mer, ser gärna att den får stå i källaren i ytterligare en eller två månader. Jag hoppas främst på att den jästsmak/-doft som irriterar mig idag försvinner samt att den balanserar upp sig mer med övriga smaker. Den eventuella alkoholsmak som finns vill jag gärna att den döljs bättre av övriga smaker.

Lärdomar

Givetvis mängder då det var min första allgrain-bryggning. Främst handlar det om mer och bättre förberedelser, något som iofs minskar i vikt då erfarenheten ökar.

Slutsatser

Jag är riktigt nöjd med min första "riktiga" öl. Den kommer säkert bli ännu bättre med tiden men redan nu så slår den mina extraktbryggningar med råge. Det blir en fräschör som är svår att få med allgrain, kanske räcker det med att steepa lite till extrakten, men detta är så oerhört roligt att jag knappast kommer att gå tillbaka.
Mitt problem är att ju mer tid jag lägger på ölbryggningen och litteraturen desto mindre öl blir det drucket... Faktum är att det numera är roligare att brygga än att dricka. :-)

Således så ser jag två bryggningar till detta år

  1. Här står jag och velar mellan en havregrynsstout eller en typ av Punk IPA-klon.
    Kanske gör en varm och het indiansommar framledes att det slår över mot IPA:n? :-) 
  2. Julöl. Antingen ett klassiskt, lite mörkare öl uppkryddat med klassiska julkryddor eller så blir det en tyngre stout med am. whiskey och vanilj.

Ber om ursäkt

Är ledsen för att jag publicerat detta flera dagar efter utlovad tid, men ibland kommer en hel del emellan och tiden och orken räcker inte till. Min förhoppning är att parallell-testa denna med sin förlaga, Fuller's London Porter - men det blir efter nästa lagringsperiod, d v s tidigast om ett par månader.
Lade också märke till att jag hoppat lite i min kronologi nedan - "London Porter Clone, dag 27 - provsmak imorrn!" handlar om att den var lagrad på flaska i 27dgr... Det var egentligen dag 55 och för att göra förvirringen än värre så skriver jag egentligen detta dag 59... :-)

Tidigare inlägg, kronologisk ordning

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...