2012-08-19

Bryggplanerna framöver

(*) Jag gör någonstans runt 6-7liter glögg
till jul. Dricker och ger bort hälften och ställer
ner resten i källaren. Således kommer jag efter
10 år ha mängder av glögg i olika stadier av lagring.
Men med tanke på vad som hänt efter
8månader så vågar jag knappt tänka tanken
ut hur den skall smaka om ett par år...
:-) 
Jag velar fram och tillbaka när det gäller mina bryggplaner. Jag har väl i princip bestämt mig för en del brygder framåt i alla fall:
  1. Chokladporter, en lätt och ganska söt variant med mängder av chokladsmak i - som en efterrätt! 
  2. En riktigt tung stout, uppryddad med whiskey till jul. En jätte på drygt 9% - får hoppas på snöstorm bara...
  3. Traditionell glögg måste sättas i November! Provsmakade förra årets brygd förra helgen och den har blivit så enormt bra - mitt tioårsprojekt* kommer således att fortsätta! 
  4. Är småsugen på att testa något lagerliknande också. Dels för att bredda mina kunskaper litet och dels för att göra en öl som frugan gillar.
    En Kölsch kanske?

Bara allgrain?

Jo, jag tror det i alla fall. Det har varit ett sådant nöje och så förbannat roligt att köra allgrain måste jag säga. Ett ölkit är oerhört enkelt, för rent dryckesbehov så är det grymt smidigt att kasta ihop ett kit på bara några minuter - och man får ju drickbar öl, t o m riktigt god om man anstränger sig lite extra genom att kanske steepa lite specialmalt, humla med något gott och välja en lite bättre jäst. För egen del så är det nog möjligtvis nr 4 i listan ovan som ligger lite i riskzonen. :-)

Hårdvaruprojekt?

Jag har en övergiven tvättstuga (som nu används(not!) som träningsrum) där jag planerar att ha mina bryggningar. Lite mer fast, lite mer enkelt. Tillgång till vatten och avlopp, ventilation, mängder av hyllor och min ölkällare i nära anslutning gör att det känns klockrent.
Meningen var att jag skulle sondera och planera lite denna helg, men så mycket har kommit emellan att det får ske nästa helg.
Stabil, från IKEA

Nyinköp?

Nej, tror inte det. Kommer nog att ordna min bryggplats först, sedan göra en bryggning med befintlig utrustning innan jag sneglar på något nytt.
Möjligen att det blir ett stänkskydd från IKEA, för att hjälpa koket litet, men ingenting annat kommer direkt att köpas in.

Modifikationer

Jag försöker få till en fungerande konstellation i och kring min kvarn. En plastbehållare skall mekas ihop ovanpå och sedan ett tygrör eller liknande för att föra den krossade malten ner i behållaren. En finfin skruv är inköpt för att möjliggöra motordrift av axeln. Motordriften i sig är ett litet frågetecken också, men vi får se.

Disclaimer!

Ja, skulle det dyka upp något riktigt brutalroligt recept, eller jag får plötslig idiotryck för någon ölstil så skulle jag inte vara helt förvånad om ovanstående planer kastas ut genom fönstret!
Ja, förutom glöggen då. Den är numera helig. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...