2012-09-15

ChocoPuckoChockPorter, lördagens bryggning!

Det positiva först! 

Jag är skitnöjd och jag har en jästunna där jag bara väntar på att det skall börja bubbla.
Min förbättrade kvarn (motordrift och 2L behållare) fungerade helt suveränt! Refraktometern var riktigt bra och stämde till 100% - och på tal om "pocenten" - 76% effektivitet i mäskningen är väl helt ok också?

Negativt? 

Ska vi verkligen ta det nu??
Jo, ett misstag vad gäller förändring av utrustningen. Nybörjarmisstag egentligen att inte testköra en tomkörning tidigare för att kontrollera vad förändringen påverkar i bryggningen i skarpt läge...

Downsize!

Jag började dock dagen med att skala ner receptet en smula. 15L i jästunnan duger gott tycker jag - och det är smidigare med mindre malt och annat.
Jag ville ju brygga med Londonvatten, eller snarare mäska, så jag räknade lite snabbt om vattenjusteringen för mängden vatten vid inmäskningen - 24,3L. Det gick dock smidigt och snabbt.

Mäskningstemperaturen? 

Bullseye!
67°C - sjönk inte ens en hel grad under den dryga timme jag körde. Det borde iofs mest vara restvärme ifrån värmeelementet i min gryta.
Utmäskning under 10 minuter i 75°C.
Klockrent.

Problem med vattenmängderna?

Jag har tidigare haft problem med att jag missat vattenmängderna ganska grovt, därför var jag nu noga med vattenmängd och annat under mäskning och kok.
Men...
Locket till vänster förhindrade mycket mer av ångan än vad jag trodde... Ett par liter mindre under det drygt 1,5h långa koket. Måste testköra lite senare för att få det svart på vitt.

All's well thats ends well!

Så jag missade mitt OG med 6grader; 1.055 istället för 1.061.  I sak är det inget problem, snarare tvärt om. I mitt förra utkast så hamnade jag tvärtom på 1.054. Någonstans så strulade jag till receptet när jag lade den sista handen vid receptet och fick ett högre OG, men nu i efterhand så var det ju bra, så stark porter hade jag inte planerat i alla fall. :-)

Frågetecken

Det som är synd är väl att beskan minskat i samma grad som vätskan ökat. Mellan tummen och pekfingret så är det drygt 15% mindre tror jag.
Frågan är om det kommer göra portern kvalmig och sötsliskig i slutändan? Kommer beskan kunna väga upp?

PS. Bilder kommer snart här! :-) 
PPS. En beer-xml för hur min öl slutligen gjordes mer exakt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...