2012-09-18

Utvärdering av senaste bryggningen (ChocoPuckoChockPorter007)

I efterhand så var det så mycket som gick på räls under min senaste bryggning. Ju mer jag tänker på det desto mer säker på bryggningen och erfaren känner jag mig. Första vattenbehandlingen - dock får jag väl inte riktigt veta om det fungerade förrän jag provsmakar ölet - och då vet jag inte hur den hade smakat utan behandlingen... :-)

Maltkrossningen

Min motordrift (maltkrossningen) fungerade till 100% och är framledes ett av mina minsta problem. Min ombyggnation med en mutter i axeln och borrmaskinsdrift fungerar mycket bra.
Själva kvarnen har jag satt fast på en planka som sticker ut utanför mitt bord så det är fritt fall ner i hinken. För att minimera damm ytterligare så skall jag ha en plastpåserör från kvarnen ner till hinken.
Jag pimpade den med en 2L CocaCola-flaska för att öka på mängden per körning.

Koket

Jag snodde en idé ifrån J om att hänga ett IKEA Stekskydd över vörten under koket för att få bättre rullande kok. Misstaget att inte kompensera för minskad ångavgång(?) kommer jag inte göra nästa gång... (Det blev ju 1,17L för mycket vätska kvar för mig).
Om det blev bättre? 
Javisst, riktigt bra fart på koket tycker jag - och ångade gjorde det också så att risken för DMS etc säkert ändå är minimal.

Kylningen

Jag har haft problem innan med att min kylda vört hamnar på runt 30° i hinken. Detta känns inte helt optimalt då jag vill ha i jästen så fort det bara går. Denna gång fungerade plattvärmeväxlaren bättre, genom att pausa en nerströmmad (7V) pump emellanåt så kyldes hela plattvärmeväxlaren ner och vörten kom tillbaka till mer rimlig temperatur- det blir ju än bättre med lite kallare kallvatten i vinter också. :-)
Dock så kommer jag att recirkulera vörten nästa gång tills jag kommit ner i rimlig temperatur.

OG och ta SG...

Refraktometern var oerhört behändig för att på ett par sekunder ta ett SG och kolla läget.
Ett riktigt, riktigt bra inköp!
Skall bli spännande och testa den under jäsningen sedan, med nödvändig formel för att kompensera för ökande alkoholhalt. Givetvis kommer jag dubbelkolla med min vanliga hydrometer också.

Overall

Allt föll väl på plats lite grann. Lite tumult en stund innan allt var på plats, men sedan flöt det enormt bra. Nästa gång så skall jag dela upp arbetet än mer, ordna vattenbehandling och maltkrossning dagen innan samt det kanske viktigaste -
ordna middag innan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...