2012-10-21

Förkultur satt, Denny's Vanilla Bourbon Imperial Porter (008)



Ja, den puttrar på finfint. Ett möjligt misstag dock - jag droppade inte i en humlepellet utan en hel humlekotte... Är nu lite smårädd för att den skall kasta ur loppan om jag har otur. Men än så länge så fungerar det finfint måste jag säga - och jag får ju visuell konfirmation på att det fungerar riktigt bra också! :-)

OG't

Hamnade på exakta 1.040 faktiskt. Fungerade oerhört bra med hela proceduren faktiskt. Smidigt - men gudars vad sprängfylld Wyeast-förpackningen var! Den var nog bara timmar borta från att sprängas och skicka (över)potent jäst över hela köket! Faktum var att jag knöt dubbla systemetkassar över den under den sista delen av påsjäsningen! :-)

6 kommentarer:

 1. Ska man ha humle i förkulturen? Aldrig tänkt på det men det kanske är jättebra. Humle ska ju vara antiseptiskt. Är det därför du har humle i?

  Aldrig använt wyeast jäst. Bara whitelabs och torrjäst. Är det bra di dära wyeast? Borde kanske testa det.

  Jönköping har jag också bott i. För 15 år sedan hann jag med att bo lite där några månader. trevlig stad på alla vis.

  SvaraRadera
 2. Min tanke var antiseptiska aspekter samt visuellt se hur mycket rörelse det är i vörten. Det är väl så lite att det inte lämnar någon smak efter sig - men jag valde ändå samma humle som jag skall ha i den riktiga brygden sedan. :-)

  Men mycket för att det är första gången också... :-)

  Jag har ringa erfarenhet av våtjäst generellt, men jag föredrar nog ändå Wyeast då det känns tydligare med smackpacken. De växer och bevisar därmed direkt potensen.

  Jönköping är finfint, trivs jättebra. Har bott här i 25år nu, lite kasst (läs inga) hembryggdbutiker bara... ;-)

  SvaraRadera
 3. Fast jag odlar upp jästen innan jag använder den så jag vet att det är GO i den :)

  Jag flyttade till Jönköping från stockholm just för att jag tyckte det såg så fint ut där. Huskvarna ser nästan magiskt ut. fint med så mkt vatten och berg runt omkring. Jobbade lite på fabriken där med att måla ventilationsrör med epoxifärg. Värsta jobbet jag haft i mitt liv.

  SvaraRadera
 4. Jo, i o m att köpa ett rör White Labs så slipper man ju faktiskt ett moment extra i förkultursprocessen. Hm...
  Egentligen så är det viktigaste ju en så färsk jäst som möjligt.

  Huskvarna - jag bor på motsatt sida. Ser normalt Huskvarna glimma i solen på andra sidan Vättern på väg till jobbet. :-)

  SvaraRadera
 5. Har en whielabs brakspearjäst som legat i lylen so egat där ett tag. ska koka ihop en liten vört på soisen och odla upp den rejält och brygga nåt ale-igt på den i nästa vecka om jag hinner. eller under november i allafall. Det är mkt. nu. renoverar på vårt hus varje ledig stund.

  Jag hade hade balkong med utsikt över Vättern. Himla vackert. Österängen tro jag det hette. Södra Apollovägen 36. Där bodde i 6 månader 1997. Vad länge sedan. oj vad åren går!!

  Ska gå å sova nu. gör trött. jobbat hela dagen med vårt hus å ska upp imorgon igen å slita vidare.
  Drack några av mina 44or och 45or ikväll. Himla gott.

  SvaraRadera
 6. Att renovera är ingen barnlek. Problemet tycker jag är att alla projekt har en förmåga att antigen växa direkt eller indirekt genom att sprida sig... :-)

  Jag är själv nöjd att ha överlevt min senaste bryggning. (Y)

  SvaraRadera

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...