2012-11-03

Dagsgöra och enkla bryggplaner på G

En bråd dag idag.
Dels så vill jag få till min Dunderglögg (handla ingredienser och "brygga") och dels så skall min Denny's Vanilla Bourbon Imperial Porter över till sekundär tillsammans med 2st vaniljstänger - som legat i en liten skvätt whiskey för att döda ovälkomna gäster och sedan till kvällen blir det en liten skvätt av just nämnda i kocken hade jag tänkt mig. :-)

Skisser och planer

När jag tittar igenom mina tidigare bryggningar så kan jag inte påstå att jag gjort något som verkligen, verkligen imponerat på mig själv. 
Mina första burkbryggningar med mitt lokala, sura vatten fick en tråkig ton av syra - drickbara, men inte så värst mycket mer. Problemet rättades till genom att jag numera hämtar kommunalt vatten inne i stan. 

Elände

Min första all-grain blev infekterad efter ha visat en hel del potential från början. 
Min Sommar Saison blev dock riktigt bra. 
Och nu dessvärre så smakar min senaste, ChocoPuckoChockPorter väldigt konstigt. Experimenten och förändringarna i den slog riktigt fel vilket jag känt på mig ett tag och därför följde jag nu originalreceptet för Denny's Vanilla Bourbon Imperial Porter slaviskt! :-) 

Framtiden?

Ja, förutom den enkla och sjukt goda glöggen så ser jag behovet av att brygga enkla, drickbara öl ett tag. Min bryggvän J har predikat om detta länge och jag får ge honom rätt. Det är klokt att hålla sig till enkla, goda öl - och brygga någorlunda förutsägbara öl gång på gång tills man behärskar utrustning, ingredienser och processen. Jag har lite vildsint kastat mig in och mekat och donat. 
Mindre experiment, mindre batcher, mindre avancerade recept - mindre som kan gå fel helt enkelt! :-) 

En Bitter

Först får det bli en enkel Brittisk Bitter; 
 • två maltsorter
 • lite socker
 • en endaste humlesort (Fuggles)
 • samt torrjäst. 
Lägg därtill ett enkelt mäskschema. Enkelt nog för mig? :-) 

Cream Ale

Nu kommer avgörandets timme - en rensmakande öl där minsta skavank inte går att gömma bakom någon annan smak. 
 • två maltsorter
 • en del majs
 • en endaste renrasig humle (Saaz) 
 • samt torrjäst. 
Ett enkelt mäskningsschema borde göra detta till en riktigt smidig bryggning och ett riktigt läskande, lättdrucket öl! :-) 

10 kommentarer:

 1. En bitter skulle jag vilja ge mi gpå igen. Jag gjorde en sådan i våras (typ) men den blev för stram och kolsyrig. FÖr torr också och sedan har jag glömt av den öltypen. Himla gott egentligen. Jag ska nog köpa på mig fuggles jag med å försöka igen.. Vilken torrjäst hade du tänkt till din bitter?

  Cream ale med majs? I vilken form ska majsen i? Hela kolven eller? :) LÅter skoj iaf. Ser fram mot att läsa mer om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir sannolikt en S-04 som ligger här hemma till bittern. Jag har för all del både Nottingham och US-05, men det känns rätt att testa av S-04:an till en brittisk bitter.

   En bitter är ju alltid passande på något sätt. Drack farsgubbens hemgjorda igår. Lite mörkare, nästan så att jag kände av lite choklad någonstans, men helt OK. Hoppas dock på att min blir än lite bättre... :-)

   Majsen är i form av flingor, betalade dock en spänn extra för att få dem finkrossade då jag tänkte mig att det är säkert hårda som f-n! Kommer nog att förkoka dem en halvtimme innan för att få ur stärkelsen. Har sett recept där man kör burkmajs i mixer och kokar en stund för att hälla i gröten till mäsken. Ser spännande ut. Jag förväntar mig inga smaksensationer där alls, men hoppas på en brutalt rensmakande och lättdrucken öl bara.

   Radera
 2. Hur skulle ditt bitter recept se ut då? En bitter ska ju vara rätt enkel va? Typ mest bitterhumle och inte så mkt smak och doft och inte för stark.
  20 liter bitter:
  3,5 kilo pale ale
  0,5 kilo crystal 100
  30 gram fuggle 60 min
  30 gram fuggle 30 min
  safale s-04.... Lite kalciumsulfat i mäsken också kanske. tja, vad tror du?

  Så enkelt kanske? Vore kul att gå tillbaks till rötterna å brygga nåt supersimple.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liknar receptet jag funderar på. Mitt recept har en smula mer andel crystal, nästan en halv gånger mer - men sedan brunt socker för att öka utjäsningen en smula. Samma beska, men mindre smakhumle:

   20L
   1.045 OG
   1.010 SG (knappast med min trackrecord...)
   32 IBU
   4,7% ABV

   3,0 kg pale ale
   0,7 kg crystal 100
   250g mörkt brunsocker
   50g fuggles 60 min
   16g fuggles 5 min
   S-04

   Vad gäller vattenbehandling så är jag lite osäker. Kanske en smula mer karbonater för att lyfta humlen eller? :-/

   Radera
 3. Bore väl inte vara nåt problem att jäsa ner till 1,010 från 1,045. Jag brukar har tvärtom problem att mina ales jäser ut för mkt. Ibland så landar de på runt 1,007-1,008 och det blir för torrt för maltiga ales. Som min 36a tex blev på tok för stram.
  Jag ska nog brygga exakt på ditt recept så fort jag får tillfälle. Mörkt brunsocker har jag inte använt förut så det lockar ju. Vad är det för karbonater? Jag kan inte så mkt om vattenbehandling. Jag levde i tron om att det var sulfater som lyfte humle. jag får forska lite mer i det där.

  SvaraRadera
 4. Jag använder "karbonater" lite slarvigt, jag menar nog egentligen extra salter, eller bara vattenbehandling... :-)

  Men det låter väl som ett superenkelt och gott recept?

  SvaraRadera
 5. Jo man ska inte komplicera för mycket utan ibland kan "less is more" gälla. Särskilt som nybörjare så är dte nog bra om man utarbetar en bra bryggrutin som fungerar bra innan man snöar in på för knepiga recept.
  Sedan kan man ändra lite här och där allteftersom. S-04an är ju en bra torrjäst men jag börjar så smått att tröttna på hur den smakar och då skulle nog det vara det första att byta ut i det för övrigt så trevliga ale receptet. Det finns ju så in i vassen många olika jäster att testa. Jag har inte ens börjat skrapa på ytan känns det som. Fullers ale jäst ska ju vara bra. WLP 002 heter den tror jag. WLP 023 och 028 skulle jag vilja testa också.
  Hoppas jag får tid att brygga snart igen. Jag testade min julöl ikväll till en lammgryta. Himla god men lite för stark. 7%

  SvaraRadera
 6. Mmmm, julöl ja... Skall flaska min nästa helg. Jag är sjukt sugen måste jag säga.

  Är så imponerad av ditt sätt att slänga ihop recepten! Men det är klar, känner man ingredienserna så... :-)

  SvaraRadera
 7. Gott med fet julmat och stark mörk öl. Om månad är det Lucia så from då måste det vara ok att börja nalla på julölen.

  Kul att man kan imponera på någon. Det är inte ofta jag får tillfälle till det ;) Jag börjar så smått få kläm på en del ingredienser i alla fall men Jag går mycket på magkänsla och hittils har det blivit succé för det mesta. En sak som bidrar att jag lärt mig tota ihop hyggliga recept är min totala vägran att lära mig Beersmith ;) Många bryggare är ju helt fast i Beersmith-träsket men jag håller mig envist därifrån. Vill tänka själv!
  Jag har några recept som är mer eller mindre helgjutna. Särskilt mina Belgiska ales är jag 100% nöjd med. Tror recepten ligger på min blogg någonstans. Sedan har jag gjort en hel del trevliga Ipas också. Lager har jag aldrig egentligen satt mig in i i brist på kylanläggning att jäsa kallt i. Så vad gäller pilsner är jag helt vilse ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En belgare står på min attgöra-lista. Har ett recept på en dubbel som jag tror skulle kunna bli smaskens.

   Lageröl försöker jag annars emulera lite grann i och med min planerade Cream Ale. :-)

   Radera

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...