2012-11-29

Kolsyrejäsning och provsmak (Julporter), dag33

Jag gjorde ett litet experiment; jag fyllde som avslutning av flaskningen upp fyra stycken 740ml Coopers PET-flaskor med min jul-Porter.

En var klar...

Den sista, där jag säkert fick med en del bottensats, är stenhård. De tre andra var märkbart mjukare. I söndags så skakade jag försiktigt på en av dem och ställde tillbaka den. Idag så är även den i princip färdigjäst, inte fullt så hård som den första, men betydligt hårdare än den sista.

Vad bevisar detta då?

Ja, inte ett sket egentligen.
Det är verkligen bara en observation och en lättnadens suck för mig då det i princip enda negativa jag hört om receptet jag följer att det kan vara svårt att få till kolsyran.
En alkoholhalt på 7,5% som boostas med whiskey och kolsyrejäsning till närmre 8,6% i färdig öl hjälper knappast... :-)

Tidigt provsmak

Jag passade på att öppna den hårdaste av dem - och till min besvikelse så var det ändå dåligt med kolsyra i alla fall.
Den behöver betydligt mer tid - det var tryck i den, men kolsyran verkar inte ha vandrat ner i ölen på något vis...

Smaken då?

Jo, den var det absolut inget fel på.
Den var väldigt söt fortfarande, men jag antar att mer kolsyra kommer att dölja en hel del av sötman. Annars var det kraftiga smaker av choklad, mörk, rostad malt och en fin ton i eftersmaken av whiskey.
Riktigt smaskens!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...