2013-03-17

Receptfunderingar, am single-hop IPA


Det var länge sedan jag bryggde nu. Har samlat på mig en del malt och annat under tiden så jag har ingredienser till både en och två bryggningar egentligen, men så sitter jag och leker med Beersmith lite grann och tankarna går mot en IPA med klassiska tropiska, amerikanska toner; jag har i allt högre grad fått cravings efter en rejäl IPA under våren och med Systembolagets trevliga släpp med högkvalitativa IPA's så vill jag nog snickra ihop en själv.

Ett första utkast: 

Batch Size (fermenter): 18,93 l
Estimated OG: 1,063 SG
Estimated Color: 20,5 EBC
Estimated IBU: 52,7 IBUs
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
4,00 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) Grain 1 78,4 %
0,50 kg Viking Crystal 100 (100,0 EBC) Grain 2 9,8 %
0,30 kg Viking Wheat Malt (5,0 EBC) Grain 3 5,9 %
20,00 g Citra [14,00 %] - First Wort 60,0 min Hop 4 39,7 IBUs
0,30 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Sugar 5 5,9 %
20,00 g Citra [14,00 %] - Boil 10,0 min Hop 6 13,1 IBUs
25,00 g Citra [14,00 %] - Boil 0,0 min Hop 7 0,0 IBUs
2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 8 -
35,00 g Citra [14,00 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 9 0,0 IBUs

Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 5,10 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 27,22 l of water at 71,5 C 66,7 C 75 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min

Tankar bakom designen

Hm, jag bryter lite mot amerikanska IPA'n då jag ändå vill ha en viss maltighet i en övrigt torr och humlig tropisk omgivning.
Jag hoppas på att kristallmalten och den något högre mäsktemperaturen skall ge mig just den basen att studsa citran mot.
Vetemalten är där dels för att jag har den liggande och dels för att jag vill försöka få till en lite mer varaktig skumkrona.
Sockret? Jo, detta är lite spännande, jag hoppas att den skall tunna ut kroppen en smula och få bort litet av kristallmaltens bidrag till svårjästa sockerarter så ölet kan jäsa ur rejält - men samtidigt låta den lämna kvar ett smakbidrag med en liten malthintssötma som förhoppningsvis skall gifta sig finfint med de tropiska frukterna från Citran.
Single-Hop? Jajamensan! I detta fall handlar det lite om att jag faktiskt vill lära mig hur en humlesort egentligen smakar. Jag kunde - om maltbasen nu blir bra - byta ut humlen mot andra som skall fungera som single-hop - Nelson Sauvin, Cascade, Simcoe o s v - vi får se.  Sedan är det en kostnadsfråga - att köpa hem både tre och fyra sorter och lägga på lager för typ 11g bittergiva känns inte sådär jätteroligt tycker jag. Näe, det får bli lite småländsk KISS-principen (Keep It Simple, Snåljåp!) istället. :-)

Humleschemat?

Ja, vad skall man säga om det? 
Jag vill ha ett IBU på runt 50 och lägga givorna så att 80% kommer från first-wort och 20% från aromgivan ungefär. Det som bekymrar mig lite är väl om jag inte måste öka på torrhumlingen en smula för att trycka på IPA-signaturen lite grann? Tja, vi får väl se när jag väl provsmakar denna någon gång i framtiden... :-) 

3 kommentarer:

 1. Klockrent recept på alla vis. Blir nog bra det där. Lite hög beska kanske. Har du provat Citra något förut? Den kan vara lite lurig. Kan smaka som kattpiss luktar. St Eriks bryggeri har en ale som smakar förskräckligt av Citra. Inte ofta jag häller ut köpe öl men den åkte i slasken rätt kvickt. Men Citra kan smaka himla gott också i lagom dos. Du får prova dig fram antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hu! Kanske man skall byta ut den mot Centennial istället för att spela lite säkert? Kanske ett säkrare kort? :-)

   Radera
 2. JA Centennial tål att användas i större överflöd. Den är himla bra tycker jag. Fast ha lite Citra i också. Blanda blanda blanda! :)
  Gla påsk!!

  SvaraRadera

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...