2013-06-16

Bryggning av 'Bäst i skuggan' (011)

Då är premiärbryggningen klar:

Lärdomar och tankar? 

Jag hade fel om mina inventarier - det fattades 9hg pilsnermalt när jag väl skulle till, men visst - fick kasta i pale ale istället. Idiotiskt, dock ingen katastrof.

Krossningen gick bra (kanske - men mer om det senare - om utbytet), jag var klar på drygt 30 minuter - och då plockade jag fram allt, vägde upp, krossade och städade undan efter mig. Sjukt effektivt med borrmaskin!

Hm, jag vände först till det i programmeringen av mäskschemat, vilket ju egentligen är världens enklaste sak, men det var lätt åtgärdat.

Temperaturen höjs ~1°C/minut.

Koket var OK, men lite sämre än jag förväntat mig. Trodde på stormkok! :-)

Kylspiralen fungerade över förväntan, 15minuter tog det att dra ner den kokande vörten till 20°C.

Kass effektivitet (60%), vilket förvånade mig en smula. Men det var inte purfärsk malt, alternativt kan det haft med krossningen att göra. Vi får se framåt. Jag kompenserade lite snabbt med att tillsätta mindre vatten samt minska något på humlemängden så det gick ändå bra.

Det blev ett par liter mindre i tunnan än jag räknat med, men bang on the money för OG, ja, eller en punkt över faktiskt.

Jag har blivit så pass erfaren att jag kan hantera mindre missöden och misstag, eller kompensera är väl ett bättre ord? De senaste bryggningarna har gått smidigt sett utifrån hur jag har manövrerat i och kring problemen. Men allt kan alltid bli bättre... :-)

Ev kontaminering? 

Nu i efterhand så kommer jag på två tillfällen där det kan ha smygit sig in otäcka saker i ölet. Dels så såg jag en droppe trilla ner ifrån kylspiralens övre del, som jag blivit varnad för, och dels så glömde jag att köra igenom kokande vört igenom tappen. 
Klumpigt, men förhoppningsvis inte så farligt i alla fall. :-) 

Mäskningen!

Jo, jag är sjukt fascinerad av den omvända cirkuleringen: 
Varje gång det var pump-paus (automatisk sådan för att skydda pumpen) så rusade jag över och tittade på när den fyllde upp igen. Sjukt fascinerande. 

Bilder!

Började dagen med grillat
och en Murphy's.
Fungerar juh! 
Vörten blev kristallklar! 
Innan koket. 
Vörten blev något ljusare än
på bild här. Smakar lite
majs - som jag hoppas
försvinner i jäsning/lagring.
Because I'm worth it! Färdig! 

Idag? 

Plocka undan det sista, vänta på att jäsningen tar fart och så ett nytt storkok - KROPPKAKOR! 
Vill passa på att påpeka att detta är den lilla, sekundära grytan... :-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...