2013-08-01

Flaskat Choco-Chock Porter (012) och bestämt nästa ölbryggning

Jag flaskade nu min Choco-Chock Porter, smidigt och snabbt - bara att det blev så mycket mindre än jag trott. Jag gjorde ett överslag och trodde jag skulle hamna på 40-41 flaskor någonstans - men hur räknar jag egentingen??
Jag fick ut 35st 33:or istället!
11,5L...
Kakaoträd

Mycket jäst ändå - eller kakao?

Trots att jag körde över en färdig öl till sekundär så hade jag en riktigt kraftig jästkaka kvar i botten. Men den hade inte jäst ut något mer - det kan ha varit suspenderad jäst och kakao som till slut sjunkit ner till botten antar jag?

Doft och smak?

Den doftar något enormt gott! 
Mörk choklad-likörpralin! 
Smaken är ok, lite småvattnig och fortfarande en rejäl beska - inte astringent, vilket jag förväntar mig att eventuell kokt kakao-beska borde vara, utan mer ren, men lite för kraftig beska. Jag hoppas att kolsyran kommer få upp munkänslan lite och att den extra lagringen kommer ta eggen av beskan. Vi får se. 

Nästa bryggning! 

Det får bli en dry stout och receptet jag tänkt att utgå ifrån är en klassiker, det är Jamils Dry Stout
Ett snyggt och enkelt recept med 70% Maris Otter, 20% kornflingor och 10% rostat korn. Bitterhumlad till drygt 30IBU. Och därtill ett enkelt, relativt lågt mäskschema för att få den att jäsa ut ordentligt - och Nottinghamjäst i svalare temperaturer för att ytterligare få till utjäsningen och en ren smak. 
Alkoholhalten kommer efter flaskjäsning hamna på ungefär ~4,5%. Hyggligt moderat sådan och den möjliggör att man dricker både en och två. En bonus i sammanhanget är givetvis att den är drickklar snabbt också. Med lite medvind så skulle jag kunna njuta av den redan näst-nästa lördag! 

Nu på lör - SÖNDAG

- Redo att bli uppäten, sir! 
Och det blir bryggning nu på lördag eller kanske söndag! 
Lite beroende på hur kräftskivan faller ut på fredagen... - jag siktar nog på söndagen ändå faktiskt... :-) 

Å en liten beställning åxå... 

Jag skall testa Saniclean hade jag tänkt mig - så när jag ändå var tvungen att beställa lite veteölsjäst (till min julöl) så passade jag samtidigt på att slänga in en förpackning Saniclean också. 
Spännande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...