2013-08-31

Stoutfunderingar och bryggning av Rökporter (015)

Smaaaskens! 

Är stout/porter den tacksammaste stilen att smaksätta? 

Stout och porter är roliga på receptnivå tycker jag - det finns gott om kryddor och varianter som tycks spela bra med de mörka brygderna.
Kaffe, melass, lakrits, körsbär, citron, vanilj, havre, rök, choklad, jäst/rensmakande, blåbär, trä, whisky, kakao, hallon, julkryddor, apelsin, honung eller kanske än mer humle - allt verkar klicka om man inte överdriver på tok för mycket. Häftigt - och jag känner mig sugen på att testa alla varianter på alla de extra smaker ovan själv.

En rökporter blev det idag i alla fall! 

Nu är 22,5 liter rökporter i tunnan. Av allt jag kunde valt så blev det rök... :-)
En supersmidig bryggning där bara effektiviteten smått satte lite käppar i hjulen - lite högre SG än planerat, men också 1,5 liter mer än beräknat.
Jag räknade med en effektivitet på 68% och landade på nästan 83%. Helt OK, men onekligen lite snopet. :-) 

Kompensera mera! 

Isterband och hemmagjord falukorv! 
Jag kompenserade humlegivorna utan några större problem så ölet skall knappast ha blivit lidande. Även mängden jäst var en smula överdriven innan (2pkt US-05) så även det hamnade inom rimliga gränser i slutändan. 
Ölet i sig? Jo, det blir nog bra. Inte alls så mycket rökkaraktär som jag trott/hoppats på. Frugan som var iväg och handlade isterband och falukorv påstod att rökdoften kändes ut till garaget - kanske hade vi vant oss, bryggarna. Som idag bestod av farsgubben och undertecknad. 

Premiär! 

Första gången han var med. 
Nu får man se om man lyckats smitta honom med hembrygdsbacillen! 
Inte alls okul att beskriva och förklara samtliga steg i bryggprocessen måste jag säga. Jag blev faktiskt lite imponerad av mig själv när jag insåg hur mycket man lärt sig under den här tiden, men samtidigt så har man kvar så mycket att lära. 
Fantastiskt kul i alla fall. 

I väntans tider. 

Samtidigt väntar jag parallellt på att min sats med Jamils Dry Stout skall bli flaskad (imorrn hoppas jag).
Enkel och så basal som det kan bli - men som extra bonus - en förhållandevis låg alkoholhalt. :-) 

PS. 

Jag knäckte också nu 250l-gränsen (om den nu ens finns?), d v s nu har jag faktiskt gjort mer än ett kvarts ton öl! :-)


Jamils Smoked Robust Porter - recept - Dock döper jag denna till 'Är jag rökt nu?' - fungerar väl? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...