2013-12-30

Brygdsummering 2013

Oj! Inspirerad av en massa fantastiska inlägg under årets sista dagar så kände jag ett inre behov av att sammanfatta även mitt år, 2013. Och inte exklusivt (tvärtom vad rubriken gör gällande) kring mina bryggda öl:

Utrustningsmässigt? 

Mitt köp av en Braumeister var utan tvekan det största inköpet i år - och sannolikt i hela mitt bryggarliv tror jag. 
Jag är ypperligt nöjd måste jag säga nu efter ett halvdussin bryggningar under halva året - då jag köpte den i mitten av året. 
Nybörjarmisstagen med Braumeistern är nog i huvudsak bakom mig tror/hoppas jag och jag har sakta men säkert lärt mig en hel massa småtrick man kan ta till när saker inte går riktigt som man vill. De sista ölen har varit rena och bra i sina smaker, jag tycks ha sådan kontroll på processen nu att direkta felsmaker undviks. Ja, ta-i-trä... :-) 

Och nästa år? 

Jag har också ordnat så att jag kan jäsa i temperaturkontrollerad omgivning genom en frys och extern termostat
Utnyttjandegraden har dock varit låg av ren bekvämlighet och en smula o-nödvändighet för ölen jag gjort - men som jag kommer till senare, så kommer bryggåret 2014 börjar med en lager, så det blir upp till bevis direkt! :-) 
Att kontrollera jäsningen handlar om mer än bara lager/ale utan jag tror att jag skall kunna undvika en del och locka fram ytterligare andra smaker genom bättre temperaturkontroll. 

Bryggöversikt

Jag har lyckats med åtta stycken bryggningar på närmre 140 liter öl: 
 • "Ja' änt bitter int"(5,7%) English Bitter
 • "Bäst i skuggan"(6,3%) Cream Ale
 • Choco-Chock Porter (7,7%) Imperial Porter
 • Jamils Dry Stout (4,4%) Dry Stout
 • "Jul-jul-julöl"(7,4%) Belgisk Trippel
 • "Är jag rökt nu?"(6,7%) Robust Porter
 • "Var är Nunnorna?"(~10%) Mörk Stark Belgisk Ale
 • Dunderglögg (9,2%) Glögg

"Ja' änt bitter int"(5,7%) English Bitter

Den första under 2013 och den sista för min "gamla utrustning". Jäste sannolikt i för hög temperatur och ölet fick en kraftig smak och doft av gröna äpplen. Tänkte hälla ut den efter ett par månader, men struntade i det så länge jag inte behövde flaskorna. 
Dock så behövde jag inte flaskorna utan de stod, lite bortglömda, kvar i källaren. Döm av min förvåning - den var hyggligt drickbar när jag lite förvånad provsmakade den sedan något halvår senare! 

(Knappt)Godkänd

"Bäst i skuggan"(6,3%) Cream Ale

En riktig gräsklipparöl! Och den fungerade finfint, första jag kallkraschade och den blev rimligt klar. 
Den har faktiskt orsakat mig lite omkullkastade planer nyligen - jag trodde att en back längst in i ölförrådet var just denna öl, men det visade sig vara Jamils Dry Stout (lite senare i listan) så jag var utan... :-(
Jag hade planerat upp att göra en IPA som första ölet nästa år, men insåg att jag snarare måste göra någon lättdrucken sak istället. 

Godkänd

Choco-Chock Porter (7,7%) Imperial Porter

Mer eller mindre från ett originalrecept från Peter Norberg (Norbergs Imperial Chocolate Porter), en lyckad bryggning där jag ändå lyckades göra fel på primingen vilket resulterade i väldigt försiktigt kolsyrade flaskor. Dock ser jag gärna att mina mörkare öl har kanske ¾ av kolsyran normalt sett, men här blev det hälften av det vilket inte var så värst bra. 

Godkänd, med anmärkning

Jamils Dry Stout (4,4%) Dry Stout

Detta var ett litet äventyr, fick små (nåja) vörtfontäner som kladdade ner större delen av köket och jag var från och till vid vansinnets gräns ärligt talat. Men kämpade ändå på och fick min belöning till slut - det bidde en riktigt bra irländsk stout! 
Den är torr, lättdrucken och har finfina choklad-/kaffetoner i smaken samt en klart godkänd beska i eftersmaken. 
En konstig detalj är att det är först när jag fått ur 75% av kolsyran ur en upphälld öl som smakerna väl kryper fram och de lite konstiga smakerna och dofterna som initialt fanns där försvinner helt. 

Godkänd

"Jul-jul-julöl"(7,4%) Belgisk Trippel

Ute i god tid, i början av Augusti, så bryggde jag denna skapelse (samtidigt som stouten, ovan) - kryddad med saffran. Lite i hopp om att den skulle ha tid för att lugna ner sig en smula till jul, då flera månader bort. 
Lugnade den sig? 
Jopps, det gjorde den. Faktum är att det är en helt ok Belgisk trippel, kryddig, alkohol och förrädisk. En ganska fin saffranssmak känns av i eftersmaken, något som säkert minskar över tid än mer. Så några göms nu undan till nästa jul för vidare avsmakning då. :-) 

Godkänd 

"Är jag rökt nu?"(6,7%) Robust Porter

Detta var premiär för rökmalt för mig. Det var också den första ölen jag bryggde tillsammans med farsgubben. Väldigt roligt, nästa gång skall vi se till att det blir ännu bättre - kanske någon riktigt grov imperial stout, va? :-) 
Resultatet blev i alla fall en bra porter som inte skäms för sig. Ganska finstämd med flera lager av smaker som kommer och går när man dricker den. Först lite mjölkchoklad sedan i eftersmaken så kommer det en söt, rökig ton som stämmer upp till finfin sång i svalget. 
Kanske är detta en av de bästa jag gjort, dock "lider" den lite av samma sak som min dry stout gör - den smakar bättre om man häller upp den våldsamt och låter kolsyran försvinna till viss del innan man dricker den. 

Väl godkänd

"Var är Nunnorna?"(~10%) Mörk Stark Belgisk Ale

Denna är inte flaskad än, utan står på väntelistan ytterligare en tid... Denna bryggdes tillsammans med en kompis, M. En rolig bryggning som jag gärna gör igen - dock kanske med en lite "snabbare öl"? ;-) 
Siktet på denna är i alla fall inställt på mycket kolsyra, pepprig och kryddig kryddnejlika, romrussin och karameliserad fikon - mörka, torkade frukter och bär
Låter inte det gott så vet jag inte... :-) 
Dessutom så hoppas jag en smula på att den knäcker 10%-gränsen också, vilken jag aldrig varit över, lite roligt sådär... 

Ej betygsatt

Dunderglögg (9,2%) Glögg

Enligt en några år gammal tradition så sätter jag egen glögg, så ock denna vinter. 
Vid en enkel testning tidigare i höstas så verkar receptet dock toppa efter ett år ungefär. Därefter tycks den inte förbättras utan snarare sakta degradera och bli lite småtråkig på kuppen:
 • Nygjord, d v s 0år - pepprig och småstickig (i jämförelse). 
 • Efter 1 år - mjukt kryddig. På toppen. 
 • Efter 2 år - mjäkigare (i jämförelse) och kryddorna tycks tappa i spänst. 
Detta innebär att jag antagligen kommer sätta en hel sats till i år för att dricka hela satsen nästa jul - och samtidigt sätta glöggen för julen därpå. Ja, och så vidare... :-) 
Maximera smaken var det... 

Med beröm godkänt

Nästa år?

Ja, vad skall jag hitta på då? 
Jag har ett hyggligt förråd med en del malt och humle. Jag kommer att (efter leveransen som väntas in på torsdag) brygga en klassisk lager (gräsklipparölen som nämdes ovan). Sedan finns det möjligheter för mig att brygga en klassisk bitter (av ingredienserna ursprungligen till en klassisk mild), en lite oklassisk veteöl samt en klassisk IPA. Utan några större åthävor skulle jag nog kunna trolla fram ingredienser till en porter/stout också. Framåt sommaren så vore det roligt att slänga i lite hallon i en sådan och se vad man får. 

Volymmässigt? 

Jag tror att jag kommer brygga tyngre/speciella öl i lite mindre volymer (10-15liter) och "gräsklipparöl" i större (20-25liter). 
Lite för att möta efterfrågan tror jag. Mina enklare öl har gått åt fort och brutalt emedan tyngre öl av naturliga skäl blir stående lite längre tid. Dessutom så gör det hanteringen av malt enklare då min Braumeister har en rent fysisk begränsning på 5,5kg malt som max. Det går att "fuska"upp OG:t genom att köra dubbelt eller fylla på med maltextrakt, men samtidigt så är en 20 litersbatch imperial stout ändå kanske i mesta laget - framför allt om det är ett recept man inte testat tidigare. 

Skål på alla som hjälpt till - och alla ni andra! 

Jag har haft så satans roligt med detta under 2013! 
Jag har producerat en massa god öl.
Jag har lärt mig så oerhört mycket. 
Jag har skaffat mig den utrustning jag behöver för att göra den öl jag vill göra. 
Jag har nog spritt en smula nyfikenhet kring mig till alla som velat (och inte velat för den delen) höra om hur man gör öl själv hemma. 
Jag har gått med i SHBF, vilket känns naturligt då jag vill satsa på detta, min hobby. Kanske en kurs i framtiden? 

Jaja, vi får se hur allt faller ut. Men jag önskar alla som läser här, alla som hjälpt mig på vägen, alla som lyssnat på mig, alla som provsmakat och ljugit om hur fantastiskt min öl är för att inte jag skall ta illa upp: 

SKÅL TA MIG FAAN! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...