2014-07-18

Bryggplaner för (resten av) sommaren

Hm, det var oerhört länge sedan jag skrev något här. Har i huvudsak varit upptagen med att stressa sönder mig på jobbet, tyvärr innebär det att livet utanför jobbet handlar om att försöka återhämta sig - och inte mycket plats för det goda i livet.
Lite surt att man fortfarande inte är kapabel i att dels känna av när det de facto är för mycket och dels fortfarande inte förstå att jag inte har samma tröskelnivåer som innan...
Men, men - nu är det dags att titta framåt, i alla fall de kommande bryggningarna i närtid:

Irland... 

Det kommer bli irländska klassiker x2. Inpirerat efter en lång och underbar (men dyr!) weekend i Dubin som bjöd på goda vänners sällskap, fantastiskt väder, finfin öl på mysiga pubar och givetvis whiskey i mängder - även om jag pinsamt nog fördrar rökiga skottar framför irländska trippeldestillerade... ;-)
En dag så sade vi när vi gick i centrum redan på morgonen att vi skulle vänta ut varje eventuell regnskur med en Guinness på närmsta pub.
En god idé. Ja, om det inte vore för att det faktiskt sedan blev omväxlande skurar under resten av dagen. Senare så var i alla fall jag ganska rejält rund under fötterna efter alla pub-besök. Kan ärligt säga att jag nog både druckit och använt fasciliteterna på de flesta pubar som ligger centralt i Dublin... :-)
Men gott och trevligt var det i alla fall!

Bryggöl x2

Av bekvämlighetsskäl så kommer jag beställa ingredienser till två finfina irländska session-öl. Jag kommer nyttja den finfina klassiska irländska jästen i båda fallen och försöka hålla dem på en rimlig alkoholnivå. 

Röd irländsk ale

Riktig session-öl, någonstans runt 4,5%. En hel del fokus på malt, med lite sötma i början där jag också hoppas också på lite fruktiga toner av jästen (Irish Ale 1084) sedan lätt rostade toner i munnen och en torr munkänsla efteråt. Röd och vacker och med mycket hög hinkabilitet.

Dry stout

Ja, vafaan - en lättdrucken Guinnessaktig öl måste naturligtvis till! Någonstans runt drygt 4,5-4,7%.  För att göra det något mer spännande så tänker jag återvinna jästen från den röda - men bara till halva satsen. Till den andra åker S-04 i. Lite för att få klarhet i mer exakt hur viktig Guinnessjästen är för slutresultatet. Lite spännande! 

Jäsa kontrollerat svalt

Sommarbryggningar känns generellt lite obehagliga med ökad risk för infektioner och värme, värme, värme. Men med termostat och en gammal frys kommer jag i alla fall kunna hålla bra kontroll på jäsningen. 
Båda planerade ölen är snabba öl, så jag räknar kallt med några veckors jäsning och ytterligare ett par veckor för kolsyran. Så på lite drygt en månad så kommer jag ha närmre tio backar med öl hemma. Och då är detta öl som inte tjänar på lagring så det blir en hel del öl i maten, till maten och i kocken senare i sommar/höst... :-) 


PS. Tänkte skriva "Britt-sommaren" i rubriken, men det vore lite felaktigt då det ju inte var Nordirland jag/vi inspirerats av... :-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...