2014-07-20

Varför hembrygga?

Ja, varför det? Ligger sömnlös och bläddrar lite förstrött i Randy Moshers utmärkta bok "Radical Brewing".
Fastnar lite i tankarna när jag stöter på kapitlet 'Why Homebrew?':

Ja, varför?

Varför hembryggar man? Mosher slänger ur sig en hel hope exempelanledningar (mina översättningar och tolkningar): 
  • Brygg vad DU vill ha
  • Öka dina kunskaper
  • Vässa dina smaklökar
  • Väck det förflutna till liv
  • Uttryck dig
  • Bli centrum på festerna
  • Brygg som meditation
  • Brygg bättre än någon annan
  • Starten på en ny karriär
  • Gör det bästa ölet

Snållänning?

Jag tror att Moshers punkter är rimligt allomfattande förutom en sak till - ekonomi. Det går att göra öl riktigt billigt om man vill, även om jag tror att de flesta lurar sig på denna punkt. När man väl är fast så blir det lite av en materialsport - och få saker är ju gratis... :-) 

Själv? 

Konstigt nog så har jag inte mig veterligt resonerat kring detta här på bloggen. 
Så - varför hembrygger jag egentligen? 
Är det för att brygga vad JAG vill ha? Njae, Systembolaget har sådant utbud att jag svårligen kan ta mig igenom alla och inte har jag så avancerad/annorlunda smak, så nej. 
Öka mina kunskaper? Absolut! Jag började med att förvånat utbrista "öl är ju gott" och när man inser vilken variation det är på öl så börjar man sakta bli fascinerad och intresserad. 
Utveckla mina smaklökar? Nej, men det faller ändå en smula under att öka på kunskapsnivån. Vad är det för smak som vissa maltsorter ger upphov till etc. 
Bortglömda öl? Nä, även om det känns frestande så tror jag att de öltyper som överlevt har överlevt för att de är bra och jag lär ha tillräckligt med att botanisera kring för att det räcker livet ut! Men man skall inte heller säga aldrig... ;-) 
Uttrycka mig? Näe, det tycker jag inte riktigt heller. Men samtidigt så vill jag imponera med mina skapelser, jag vill ha lite reaktioner och jo, när man är lite flera på fest så vill jag nog gärna glänsa med mina öl? Fast det har väl ärligt talat inte hänt riktigt än... :-( 
Meditation? Jo, men framför allt är det en härlig känsla efteråt. Så meditation/hobby/egentid - absolut! 
Tävla? Nej! Jag är inte tävlingsinriktad, tycker att det är konstigt och lätt sjukligt om man måste ställa sina egna prestationer mot andras hela tiden. Men visst har jag lekt med tanken om att ställa upp i SM, kanske mest för att få professionella omdömen och råd, så vi får se i framtiden. 
Karriär? Nej. Det skulle jag aldrig orka med. Hua! 
Bästa ölet? Jo, att vara i nivå och gärna överglänsa kommersiella öl som jag tycker om är onekligen en drivkraft faktiskt. Har jag gjort det då? Njae, inte riktigt än tycker jag. Men det kommer! ;-) 
Ekonomi? Hm, konstigt nog så faller jag igenom lite då och då och räknar på hur mycket en flaska av mitt egengjorda öl skulle kostat (ja, exklusive material och tid - annars hade man väl slutat omedelbums!). 

Kvalitet vs kostnader

En av de stora fördelarna är ju att man kan lägga några spänn extra per flaska för att verkligen kunna pressa ur det bästa ur ett recept. Det är något som få kommersiella bryggerier kan, de måste hålla nere kostnaderna och måste ställa kvalitén mot avkastning hela tiden. Gör man en enklare SMaSH så kan man nog komma undan med runt sju spänn litern (exkl frakter och andra kostnader) så visst man kan göra riktigt billig öl hemma om det nu är drivkraften. Det går dessutom att pressa de där sju kronorna ytterligare om man vill. 
Den dyraste jag själv gjort kostade lite drygt 30spänn litern så det är väl ungefär mitt egna spann vad gäller kostnaderna för ingredienser; mellan en tia och en trettiolapp. Dock skall man komma ihåg att det ändå skenar iväg ganska fort då det kommer till ompackningskonstnader och frakt. I mitt fall så ökar omkostnaderna för ingredienserna med drygt 30%, ungefär en tia till per liter. Och räknar man in vad resten av utrustningen kostat så är det sannolikt en rejäl förlustaffär tills man är uppe i några tusen liter tror jag... ;-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...