2014-10-22

Åsså lite av 'The Black Stuff' (020)

Inte min bild. 
Efter min röda irländska öl så var det nu dags för min dry stout - låg alkoholhalt, men lättdrucken och med viss smak ändå siktar jag på. Modellerad efter Guinness (vad annars?).
Denna och min förra bryggning var nu tvungna att komma lite "rygg-i-rygg" då jag tänkte slå hälften av den nya ölen på jästkakan (WLP004 Irish Ale Yeast) från den gamla. Resterande vört kör jag med S-04 för att se vad den irländska jästen egentligen gör. Är smått orolig för att ingen av dem kommer jäsa ut riktigt, men vi får väl se! :-)

Fyra öl i en!

Inte nog med att det blir två versioner med jäst - jag tänker dessutom peta ner ett hallon i ett par, tre av flaskorna - av varje sort.
Det gör att jag kommer få ut fyra varianter stout från ett kok:

  • Dry Stout + en hallonstout jäst med WLP004
  • Dry Stout + en hallonstout jäst med S-04

Hanteringen att dela upp brygden i fler delar är verkligen en supersmidig variant som ger en massa info och kunskap direkt utan något som helst merarbete.
Vad gäller hallonen så tror jag att de egentligen passar bättre i ett tyngre sällskap, med lite mer restsötma än i denna dry stout. Kanske bidrar de med lite syra, den där tonen av syrlighet som finns i en Guinness? ;-)

Och i ett tidigare liv... 

Jag har gjort denna stout tidigare och som jag var relativt nöjd med, den förbättrades sedan ytterligare en del över tid, men har efter det blivit småtråkig av naturliga orsaker (ålder) - jag har iofs någon flaska kvar för nyfikenhetens skull.
I princip så är detta också samma recept som den förra, bara en något högre andel kornflingor samt två andra jäster. Jag hoppades med det på liiite mer kropp denna gång och något lägre alkoholhalt, runt ~4%. Ja, och så en bättre och smidigare bryggning denna gång...

Bryggningen då? 

Jo, tackar som frågar! Allt gick bra med lite hjälp från svärfar. Helt odramatiskt, förutom att jag åter fick sämre utbyte än jag räknat med. Två pinnar under mål-OG (1.036 - 1.038) och en liter mindre dessutom. 
Denna gång tror jag iofs det har att göra med kornflingorna - jag kokade dem inte innan utan slängde bara slött ner dem i mäsken tillsammans med resten av malten. Lite dumt och oengagerat kanske, men orken är inte riktigt på plats. 

Jäskärl 

Bra köp, men tyvärr utgångna... :-(
Jag passade faktiskt i våras på att köpa några stycken livsmedelsgodkända, lite mindre hinkar med lock på Jula. 
Japp!
De är 15liter stora/små och lär passa perfekt för delade normalbatcher eller små testbryggningar. 
Det var bara att borra hål (Ø15mm) i locket och i med gummiplutt och vattenlås och sedan är det bara att köra! 
På sidan finns det en korrekt literskala och hinken känns ganska stabil och väl fungerande för priset (19:-). Däremot är locket lite tunt och känns en smula "smäckigt" så jag köpte ett par extra sådana för säkerhets skull. De sitter dock grymt hårt när de är på plats! Hua! 

Jästskörd! 

Jag tog också hand om jästen från den irländska alen - en del hamnade i kylskåpet och en annan del åkte i den nya jästunnan! 
Jag började med att hälla av all öl jag kunde från den nu tomma jästunnan. Jag slog i ett par liter kokt, avsvalnat vatten och virvlade försiktigt upp jästen från botten.
Jag lät sedan det värsta böset lägga sig på botten och hällde sedan av vätskan med det mesta av den levande jästen. Jag lät sedan den vätskan stå tills jag sett att ytterligare ett bottenlager satt sig, då jag hällde över jästen till en ny burk. 
Jag måste erkänna att hanteringen var betydligt enklare än jag trott innan, de olika lagren separerade sig tydligt och upphällningen var enkel.
Det är absolut långt ifrån sista gången jag skördar jäst! :-) 

Nattmäskning! 

Jag har läst en del kring hur man skulle kunna skära ner på bryggtiden rejält med min Braumeister; 
- ett alternativ är att mäska in på rumstemperatur och ställa de två första faserna på maxtid och just rumstemperaturen och sedan köra programmet med vanliga mäskschemat. Det innebär att jag skulle kunna lägga i malten och sedan sätta igång bryggningen strax innan jag går och lägger mig.

Sprida arbetet 

Efteråt är det bara att gå upp i vanlig tid dagen efter och börja med att lyfta ur maltpipan och starta koket under tiden som man brygger kaffe!  
Låter oerhört smidigt tycker jag och jag är bra sugen på att testa nästa gång. Det gör också att jag kan sprida ut bryggningen över två dagar vilket gör det enklare för mig att orka med. 

Receptet till slut... 

I princip en rak Guinness-klon - dock utan härligt, gräddigt kväveskum... :-|
Jag skalade dock ner mitt egna kok då jag hade för lite kornflingor hemma och det blev slutligen 18 liter i tunnorna istället för 21. 

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: (020) The Black Stuff (x2) 
Brewer: Caz
Asst Brewer: 
Style: Dry Stout
TYPE: All Grain
Taste: (30,0) 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 25,63 l
Post Boil Volume: 22,85 l
Batch Size (fermenter): 21,00 l   
Bottling Volume: 20,00 l
Estimated OG: 1,038 SG
Estimated Color: 64,6 EBC
Estimated IBU: 30,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 74,7 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
2,51 kg               Viking Pale Ale (4,6 EBC)                Grain         1        65,0 %        
0,97 kg               Barley, Flaked (3,3 EBC)                 Grain         2        25,0 %        
0,39 kg               Roasted Barley (Thomas Fawcett) (1199,7  Grain         3        10,0 %        
45,71 g               Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 60,0 Hop           4        30,0 IBUs     
1,0 pkg               Irish Ale (Wyeast Labs #1084) [124,21 ml Yeast         5        -             
1,0 pkg               SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Yeast         6        -             


Mash Schedule: Medium Body (fd BIAB)
Total Grain Weight: 3,87 kg
----------------------------
Name                     Description                        Step Temperat Step Time     
Saccharification         Add 23,00 l of water and heat to 6 66,0 C        75 min        
Mash Out                 Heat to 76,0 C over 9 min          76,0 C        10 min        

Sparge: Fly sparge with 6,50 l water at 75,6 C
Notes:
------
BYO - 150 Classic Clone Recipes - 2006, p4. 

Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------


Recept i BeerXML

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...