2014-10-20

Dubwick (019)

För ett par veckor sedan så hade jag samlat på mig tillräcklig energi för att brygga min irländska röda, som jag bestämde för en tid sedan.
Att jag är utbränd och lider av det tvingar mig att ta hjälp av övriga familjen, men det har gått bra med bryggningen även om det var jobbigt som sjutton.

Bryggningen 

Inte mycket att berätta om egentligen, jag fick ut (14l) en liter mindre än planerat och två pinnar lägre styrka (1.043 istället för 1.045).
Vet inte vad det beror på, kanske är det lite smågammal malt som jag använt eller något liknande?

FWH!

Första gången jag använt FWH, jag lade i humlepåsen så snart jag lyft upp maltröret.
Det flöt på bra i övrigt, utan några direkt överraskningar. Det började bubbla rejält i vattenlåset 9h efter pitchning och jag flyttade ner hinken till min frys och höll den där på 18,5°C innan jag tog upp den i normal rumstemperatur när den var färdigjäst för att ge jästen en chans att rensa upp.

Sekundär och flaskning 

Kristallklar och röd! :-) 
Flyttade upp jäshinken efter en vecka till rumstemperatur (20°C) för att jästen skulle pigga på sig och rensa upp litet. Den bubblade på ytterligare lite, men det tror jag har att göra med att vätskan expanderar en smula när den värms upp ett par grader.
Ölet fick stå ytterligare ett par veckor då jag inte hade energi att flaska den, men med ytterligare lite hjälp från familjen (ryggskott - WTF!?!) så hamnade den till slut i alla fall på flaska.

En storlek mindre 

Den jäste inte ut så mycket som jag hoppats på och stannade liksom vid bryggningen ett par pinnar under - 1.014 istället för 1.012.
Därav så hamnar också alkoholhalten en smula lägre - 4.2 istället för 4.7%.

Sniff, sniff... 
Smaken? 

Nu kanske jag får äta upp detta senare, men det var en fantastisk (hydrometer-) test måste jag säga.
Vackert brun-röd och kristallklar öl.
Doftar lite syrligt och följs av en lätt rostad maltton och där humlen bidrar med en jordigt kryddig och frisk avslutning.
Finfint - lovande!
Smaken är riktigt balanserad med en finstämd beska som svarar bra mot en ganska lätt maltkropp med ett torrt och trevligt avslut. Kanske har humle-schemat (FWH) gjort en smula för en lite lenare grundbeska trots allt?

Smithwick's... 

Min minnesbild av hur Smithwick's smakade på Irland känns inte alls så långt borta. Jag siktade på att försöka få till en kopia, en exakt kopia är ju omöjligt då jag bara har druckit den på fat med ett gräddigt härligt skumtäcke av kväve.
Istället för en sammetslen dryck kommer den snarare bli lite mer kolsyre-stickig, men, men...
Vi får se närmre efter kolsyrejäsningen som redan efter ett par dagar är på god väg. Jag misstänker att kolsyran kommer vara i överkant när det är klart, men återkommer då - typ i kommande helg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hygglig nivå på kommentarerna va?

Sejdel Dimple 0,5 liter

Länge sedan nu. Det är av olika orsaker, dels så har jag haft grymma ryggproblem sedan i december och käkat antiinflammatoriska tabletter f...